Facebook kondigt nieuwe functies aan tijdens F8 2014: App Links, anonieme Login en mobiele Like

Gisteren organiseerde Facebook voor het eerst in drie jaar de Global Developer-conferentie F8 in San Fransisco waar meer dan zeventienhonderd ontwikkelaars aanwezig waren. De conferentie stond in het teken van ontwikkelaars en hoe zij apps en andere toepassingen kunnen ontwikkelen.

Mark Zuckerberg introduceerde de dag met drie thema’s: meer stabiliteit voor ontwikkelaars, meer controle over data door gebruikers en een brug bouwen tussen mobiele platforms, tools en diensten. Hieronder een overzicht van een aantal van de nieuwe functionaliteiten die Facebook gisteren in het kader van deze thema’s introduceerde.

App Links
Facebook kondigde onder meer App Links aan waarmee ontwikkelaars makkelijker naar applicaties kunnen verwijzen vanuit hun eigen app. Als je nu bijvoorbeeld op een link klikt naar een afbeelding in een andere applicatie dan wordt je meestal verwezen naar de mobiele pagina van die applicatie in plaats van de bijbehorende app.

Het verwijzen van app-naar-app, ook wel “mobile deep linking”, bestaat al wel maar werkt op ieder platform weer op een andere manier. Dat maakt het voor ontwikkelaars lastig om de functionaliteit in te bouwen. App Links is Facebook’s poging om het verwijzen naar andere apps makkelijker te maken voor ontwikkelaars. De functionaliteit is open-source, gratis te gebruiken voor iedereen en ondersteunt iOS, Android en Windows Phone.

Kortom, het gebruik van App Links betekent dat wanneer je op een link naar een nummer in Spotify klikt in Facebook Messenger, het nummer automatisch geopend wordt in de Spotify-app. Als een gebruiker de bijbehorende applicatie niet geïnstalleerd heeft dan verwijst de link naar de App Store of alsnog naar de mobiele pagina. Grote bedrijven zoals Spotify, Pinterest, Goodreads en Dropbox hebben al toegezegd de functionaliteit te gaan toepassen. Het is nu nog de vraag of ontwikkelaars App Links ook als standaard zullen gaan zien.

Facebook Login, Anonymous Login en nieuw App Control Panel
Facebook kondigde bovendien een nieuwe versie van Facebook Login aan met verbeterde controle, in combinatie met een nieuwe manier van inloggen op apps zonder persoonlijke gegevens te hoeven delen, genaamd Anonymous Login.

Het bedrijf speelt hiermee in op de zorgen van gebruikers die meer controle willen over welke persoonlijke gegevens ze delen met apps. Bovendien kunnen gebruikers in een nieuw App Control Panel precies instellen welke gegevens een app ontvangt door informatie-categorieën aan of uit te vinken.

Vorig jaar werd Facebook Login meer dan tien miljard keer gebruikt voor het inloggen op apps en websites. Gebruikers kunnen hiermee snel inloggen zonder een aparte gebruikersnaam en wachtwoord te hoeven aanmaken of te herinneren. Deze  nieuwe privacy-functionaliteiten zullen de komende maanden worden uitgerold.

Mobiele like-knop en Message Dialog
Verder zullen een aantal bekende functies van Facebook geïntegreerd worden in mobiele applicaties. Zo kondigde Facebook een mobiel like-knop aan die ontwikkelaars in hun applicatie kunnen integreren. Dat betekent dat gebruikers vanuit een applicatie zoals bijvoorbeeld Spotify of Instagram direct een Facebook-like kunnen geven. Daarnaast wordt het mogelijk om vanuit een applicatie direct een Facebook Messenger-bericht te versturen, deze functionaliteit heet Message Dialog.

img_8488

Open-source Paper-applicatie
Ook kondigde Facebook aan dat binnenkort meer van de technologie achter de Paper-applicatie openbaar gemaakt zal worden. De code van DisplayNode zal over een paar weken gepubliceerd worden op GitHub. Met deze technologie kunnen grote objecten op het scherm weergegeven worden zonder de applicatie te vertragen.

Deze functionaliteit kan ontwikkelaars helpen om hun applicaties soepeler te laten werken. Dit is vooral belangrijk voor applicaties met aanrakingsbesturing of realistische animaties. Nu apps steeds visueler worden is het steeds belangrijker dat een applicatie goed functioneert anders zijn gebruikers snel geneigd om af te haken. Eerder deze week maakte Facebook ook al andere onderdelen van Paper open-sourcen zoals Pop, de animatie-bibliotheek die veel van Paper’s applicatie aanstuurt.

Een overzicht van alle aankondigingen vind je hier.