Facebook kopieert opnieuw functie uit Snapchat: Stories

Facebook Stories

Snapchat is een hit, en dus kopieert Facebook graag een aantal van haar features. Dit deed het bedrijf eerder al door Stories toe te voegen aan haar andere sociale medium Instagram. Maar vanaf vandaag verschijnt de functie waarbij foto’s en video’s na 24 uur verdwijnen ook op Facebook zelf, schrijft TechCrunch.

Stories is een feature waarbij je foto’s en video’s maakt, die vervolgens in een slideshow neergezet worden. Je volgers kunnen deze vervolgens 24 uur bekijken, waarna hij verdwijnt. Bij Instagram zijn deze slideshows te herkennen aan ronde bolletjes bovenaan je feed, zodat je ze niet mist. En bij Facebook gaat dat er precies hetzelfde uitzien. Stories is voor nu alleen in Ierland beschikbaar op iOS en Android, maar in de komende maanden wordt het uitgerold naar andere landen.

Op Instagram werd deze functie in ieder geval snel een succes. Binnen vijf maanden steeg het aantal dagelijkse gebruikers van Stories naar 150 miljoen. De kans is dus groot dat het ook op Facebook een succes wordt. Verschil is echter wel dat Facebook op op desktops gebruikt wordt, in tegenstelling tot Instagram en Snapchat. Hoe Stories er daar uit gaan zien, is nog even de vraag, maar het zou logisch zijn om de feature ook hier terug te zien.

Facebook jat vaker

Het is overigens niet voor het eerst dat Facebook onderdelen van Snapchat steelt. Zo heeft het sociale medium nu ook maskers voor over je gezicht en een geheel nieuwe camera. Tot nu toe leefden die functionaliteiten echter in aparte applicaties of verstopt in de app. Stories gaan echter een prominente plek innemen op het sociale medium, dus daar kun je niet omheen.

De vraag is natuurlijk waarom het sociale medium Snapchat nog een keer probeert te kopiëren. Een woordvoerder vertelt aan TechCrunch:

Facebook is al heel lang de plek waar je dingen deelt met vrienden en familie, maar de manier waarop we delen veranderd. De manier waarop we dat tegenwoordig doen is anders dan vijf jaar of zelfs slechts twee jaar geleden. Het is veel visueler, met meer foto’s en video’s dan ooit tevoren. We wilden leuk maken voor mensen om snel creatieve foto’s en video’s te delen met wie ze maar willen en wanneer ze maar willen.

Voor gebruikers van verschillende sociale netwerken wordt het er ondertussen niet makkelijker op. Had ieder medium eerst zijn eigen functie, nu kun je op drie plekken verhalen delen. De vraag is: waar ga je dat doen?