Bang voor de dood? Dan kan deze virtual-reality-ervaring je helpen

Iedereen heeft het wel eens: angst voor de dood. Maar voor sommige mensen is die angst zo groot, dat ze niets meer kunnen. Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona, onder leiding van professor Mel Slater, hebben nu een virtual-reality-ervaring gemaakt die mensen kan helpen om van hun angst af te komen.

Bij het onderzoek kregen de deelnemers het gevoel dat ze buiten hun eigen lichaam traden. Aan het onderzoek deden 32 mensen mee.

Zij droegen allemaal een headset van Oculus, zwarte pakken en een aantal trackers en vibrerende apparaten aan hun enkels en polsen. Daardoor deden de virtuele lichamen exact hetzelfde als de mensen in het echt. Raakt een bal in virtual reality je, dan voel je een vibratie op je pols of enkel. Doel hiervan is dat je hersenen denken dat het virtuele lichaam je echte lichaam is.

Bijna-doodervaring

Zodra de illusie compleet was, zagen de deelnemers hoe hun gezichtsveld veranderde. De bedoeling is dat het voelt dat je wegzweeft van het virtuele lichaam, zodat je het van bovenaf kunt bekijken. Een ervaring die veel mensen met een bijna-doodervaring ook gehad hebben.

Tijdens het experiment werd er opnieuw een bal naar de deelnemers toegegooid, maar slechts de helft voelde een vibratie. Degenen die wel wat voelden, zeiden zich nog verbonden te voelen met het lichaam.

Minder bang

Na het experiment moesten de vrijwilligers een aantal vragen beantwoorden. De mensen die zich niet langer verbonden voelden met hun eigen en het virtuele lichaam, zeiden minder last te hebben van hun angst voor de dood. Natuurlijk veranderen hun gevoelens over de dood waarschijnlijk niet, maar het kan wel het gevoel geven dat je bewustzijn los staat van je lichaam. Volgens Slate kan dit het gevoel geven dat het mogelijk is om te blijven leven na de dood.

De onderzoekers gaan nu verder met hun experimenten om te zien of de ervaring helpt bij mensen die echt doodsbang zijn voor de dood. Mogelijk helpt het ook bij mensen die terminaal ziek zijn, zodat ze zich iets rustiger voelen.