Facebook rolt functionaliteit om zelfmoord te voorkomen verder uit

Facebook rolt een tool uit die moet helpen bij het voorkomen van zelfmoorden verder uit. De tool kwam begin dit jaar beschikbaar in de Verenigde Staten en wordt nu beschikbaar gesteld naar Australië. Facebook probeert mensen er van te weerhouden zelfmoord te plegen door gebruikers gemarkeerde statusupdates te controleren.

De tool werd in februari in de Verenigde Staten beschikbaar gemaakt in samenwerking met gezondheidsdiensten Forefront, Now Matters Now en National Suicide Prevention Lifeline. Samen met BeyondBlue en Headspace heeft Facebook de tool nu ook gelanceerd in Australië, laat Mashable weten. Volgens een woordvoerder van Facebook is het veilig houden van mensen op Facebook een van de belangrijkste verantwoordelijkheden en helpt deze functie daarbij.

facebook1

De tool bestaat uit een speciale knop die aangeklikt kan worden wanneer een gebruiker aan de hand van statusupdates van iemand anders denkt dat diegene misschien wel zelfmoord wil plegen. Door het bericht te markeren komt deze terecht bij een speciaal team van Facebook.

Het team kijkt of het bericht serieus genoeg is en kan dan een speciale medling inschakelen. Wanneer de desbetreffende persoon Facebook opent verschijnt een pop-up met daarin tips om bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken, iets leuks te doen of iets lekkers te koken. Daarnaast krijgt de persoon in kwestie de mogelijkheid om een chatgesprek met een therapeut te beginnen.