Facebook legt livestreams aan banden om misbruik te voorkomen

Facebook

Facebook heeft aangekondigd te beperken wie livestreams op het platform kan starten, meldt The Verge. De beslissing volgt na een aanslag in Nieuw-Zeeland een paar maanden geleden, waarbij de dader zijn acties live uitzond op het platform.

Facebook heeft gezegd een “one strike”-beleid in te zetten voor de Live-functie. Daarmee worden gebruikers die het beleid van het bedrijf één keer schenden direct verbannen van de livestream-dienst voor een vaste tijdsperiode. Deze regel geldt niet alleen voor livestreamen, maar voor alle content. Plaats je dus een schadelijke link op je profiel, bijvoorbeeld naar een terreurwebsite, dan wordt je ook verbannen van de livestream-functie.

“Ons doel is om de kans op misbruik op Live te minimaliseren, waarbij we mensen wel in staat willen stellen om Live op een positieve manier te gebruiken”, aldus Guy Rosen, de vice president van integriteit bij Facebook. Daarbij zegt hij ook dat hij hoopt dat de regels in de toekomst ook naar andere delen van het platform komen.

De mensen die de Community Standards van het sociale medium schenden, kunnen binnenkort overigens ook geen advertenties meer aanmaken.

Aanslag

De beslissing komt nadat een terrorist in Christchurch, Nieuw-Zeeland moskeeën binnenging en zijn aanvallen daar livestreamde op Facebook. Na de schietpartijen kreeg het platform veel kritiek over zich heen, omdat het toe had gestaan dat de man kon streamen en het kopieën van de video niet snel genoeg verwijderde.

“Na de vreselijke terreuraanvallen in Nieuw-Zeeland hebben we gekeken wat we nog meer kunnen doen om te voorkomen dat onze diensten gebruikt worden om pijn te veroorzaken of haat te verspreiden”, aldus Rosen.

Facebook kondigde ook aan dat het een samenwerking start met meer onderzoekers en universiteiten om de “beeld- en video-analysetechnologie” te verbeteren.

Foto: Shutterstock.com