San Francisco eerste stad in VS met ban op gebruik gezichtsherkenning door gemeente

smartphones gezichtsherkenning

San Francisco is de eerste stad in de Verenigde Staten geworden die een ban heeft gezet op het gebruik van gezichtsherkennings-surveillance-technologie. Dat meldt de San Francisco Chronicle. Dat betekent dat zowel overheidsinstanties als de politie in de stad de techniek niet langer mogen gebruiken.

De wetgeving zorgt er ook voor dat stadsafdelingen bekend moeten maken welke surveillance-technologie ze nu gebruiken. De Board of Supervisors moet toestemming geven voor het gebruik van iedere nieuwe technologie die je data verzameld of opslaat.

Kritiek

De nieuwe wetgeving werd aangenomen door de Board met acht stemmen voor en één stem tegen. Supervisor Catherine Stefani was die ene stem tegen, al is ze niet per definitie tegen de wetgeving. Ze stelt zich zorgen te maken over hoe een ban kan voorkomen dat de politie toegang heeft tot een nuttige tool om misdaden op te lossen.

Ook is ze bang dat het moeten melden van en vragen om goedkeuring voor gebruik van iedere nieuwe technologie, voor extra werk zal zorgen. “Ik ben nog niet overtuigd en heb nog veel openstaande vragen”, aldus de Supervisor. Ze stelt echter dat ze denkt dat de wetgeving wel goed bedoeld is.

De politie van San Francisco gebruikte de technologie overigens nu nog niet. De nieuwe ban zorgt er met name voor dat ze ook in de toekomst niet aan de slag gaan met gezichtsherkenning. Het vliegveld en de haven mogen de technologie nog wel gebruiken, aangezien zij onder federale regels vallen.

Foto: Shutterstock.com