Facebook linkt 115 offline gehaalde accounts aan Rusland

Facebook

Facebook haalde dinsdag 115 accounts offline omdat ze nep bleken te zijn. Dit was een dag voordat de Amerikanen konden gaan stemmen voor het Congres. Nu laat het bedrijf weten dat de accounts gelinkt waren aan de Russische Internet Research Agency (IRA), meldt TechCrunch.

De IRA werd eerder al beschuldigd van het gebruik van het sociale medium om de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit 2016 te beïnvloeden. Nu probeerden ze dat mogelijk dus weer.

Lijst aan accounts

“Een website die claimt geassocieerd te zijn aan de IRA heeft een lijst aan Instagram-accounts geplaatst waarvan ze claimen dat zij ze gemaakt hebben”, aldus Nathaniel Gleicher, het hoofd van beveiliging bij Facebook.”We hadden de meeste van die accounts al geblokkeerd en hebben de rest nu ook geblokkeerd.”

Het sociale medium zei eerder al dat vrijwel alle pagina’s die aan de accounts geassocieerd zijn in het Frans of Russisch geschreven zijn. De Instagram-accounts waren echter met name Engelstalig. Een deel van de nepaccounts richtte zich op beroemdheden, andere op politieke debatten. In totaal ging het om 80 Facebook-accounts en 35 Instagram-accounts.