Onderzoek: ‘We gebruiken YouTube vooral om nieuwe dingen te leren’

De kans is groot dat als je iets nieuws probeert te doen, je hulp zoekt op YouTube. En daar ben je zeker niet de enige in. Volgens nieuw onderzoek van Pew onder 4.594 Amerikanen vertrouwt 51 procent van de gebruikers van het platform namelijk op de videodienst om uit te zoeken hoe ze iets nieuws moeten doen, meldt The Verge.

“Dat geldt voor 35 procent van alle Amerikaanse volwassenen, zowel gebruikers en mensen zonder account op de website”, aldus het onderzoek. Dus zelfs als je geen account hebt, is het platform alsnog een goede plek om uit te zoeken hoe je iets nu eigenlijk doet.

Andere doeleinden

Natuurlijk gebruiken we de dienst ook voor andere doeleinden. 28 procent zegt bijvoorbeeld video’s te kijken om tijd te verdoen. Dat zijn echter wel met name jongvolwassenen. 19 procent zoekt op YouTube naar informatie over nieuwe aankopen, en nog eens 19 procent zegt dat de dienst hen helpt om te begrijpen wat er in de wereld gebeurt.

“Ongeveer 32 procent van de gebruikers die de site dagelijks meermaals bezoeken – en 19 procent van de mensen die eenmaal per dag komen – zeggen dat het erg belangrijk is om hen te helpen begrijpen wat er in de wereld gebeurt”, aldus het onderzoek. “Dat in vergelijking met 10 procent van de mensen die minder vaak op de site komen.”

Maar YouTube is natuurlijk niet de bron voor nieuws. Wel is er veel nepnieuws en zijn er talloze video’s over complottheorieën. 64 procent zegt dan ook soms video’s te vinden die “duidelijk vals” zijn, 60 procent zegt af en toe video’s te zien die gevaarlijk gedrag weergeven en 11 procent zegt regelmatig beledigende beelden te zien op de website.

Kinderen

Het onderzoek keek verder ook naar hoeveel YouTube door kinderen wordt gebruikt. 81 procent van de ouders zegt toe te staan dat hun kinderen video’s kijken op het platform, 34 procent daarvan laat hun kinderen er regelmatig opzitten. 60 procent van diezelfde ouders zeggen verder content te hebben gezien die niet geschikt wasvoor de leeftijd van hun kinderen.