Samsung beperkt capaciteit plofaccu Note 7 bij mensen die hun telefoon niet inleveren

Samsung Galaxy Note 7

Samsung is bezig met een gigantische terugroepactie vanwege het ontploffingsgevaar van de accu van de Galaxy Note 7. In Nederland was dit toestel nog niet op de markt maar in andere landen wel. In de VS zijn er inmiddels al 70 incidenten gemeld met het toestel.

Toch lijkt niet iedereen zijn telefoon om te wisselen en wil Samsung meer incidenten voorkomen. Eerder ging daarom het gerucht dat de fabrikant de toestellen op afstand onbruikbaar zou maken. In plaats daarvan gaat het bedrijf de capaciteit softwarematig verminderen.

Met een update die volgende week beschikbaar komt in Zuid-Korea loopt de capaciteit van de accu van de Galaxy Note 7 terug tot maximaal 60 procent van zijn werkelijke capaciteit. Dat meldt persbureau AP op basis van een advertentie van Samsung in een Koreaanse krant. Door de hoeveelheid energie in de batterij laag te houden wordt de kans op oververhitting kleiner. Het is onduidelijk of gebruikers worden verplicht hun telefoon te updaten (maar dat zou wel logisch zijn). Ook is niet duidelijk of de update ook buiten Zuid-Korea wordt uitgerold.

2,5 miljoen apparaten

Een definitieve oplossing is het natuurlijk sowieso niet. De telefoons moeten worden omgeruild, maar het voorkomen van meer incidenten heeft logischerwijs de hoogste prioriteit bij Samsung. Vervolgens moeten de in totaal 2,5 miljoen apparaten die zijn verscheept allemaal terugkomen. Hoeveel daarvan er precies in handen van consumenten zijn gekomen, is onduidelijk.

De problemen met de Note 7 raken Samsung ondertussen hard op de beurs. Het bedrijf is sinds de aankondiging van de terugroepactie bijna 23 miljoen euro in waarde gedaald.