‘Facebook Messenger krijgt optie voor end-to-end-encryptie’

Facebook Messenger

Facebook Messenger zou bezig zijn om het chatverkeer beter te beveiligen. Bij het doorspitten van de veranderingen in de nieuwste versie van de app werd een mogelijkheid voor end-to-end-encryptie van chats ontdekt. Dat betekent niet dat deze functie ook aanstaat, maar enkel dat de mogelijkheid is ingebouwd in de app.

End-to-end-encryptie lijkt steeds meer een functie te zijn waarmee chatapps willen concurreren. Apple stopte het al in iMessage en Telegram noemde het lang als belangrijk pluspunt in vergelijken met concurrent WhatsApp. Inmiddels heeft WhatsApp zelf de functie echter ook toegevoegd.

Bij end-to-end-encryptie worden berichten op het toestel van de verzender versleuteld en pas bij de ontvanger weer ontsleuteld. Ook de server van de chatapp ontsleutelt het bericht niet. Tenminste: de inhoud niet, want uiteraard is alle metadata inclusief informatie over de verzender en ontvanger wel bekend bij de chatdienst. Bij end-to-end-encryptie wordt het voor chatapps onmogelijk om mee te werken aan afluisterverzoeken.

De vraag is hoe Facebook de zwaardere encryptievorm precies toe gaat passen. Het betekent namelijk ook dat het de inhoud van chatgesprekken niet kan analyseren. Het is de reden dat Google in zijn nieuwe chatapp Allo een speciale incognitochat introduceert die volledig versleuteld is. Bij normale chats leest Google mee, om allerlei slimme functies mogelijk te maken. Het zou zomaar kunnen dat Facebook kiest voor dezelfde aanpak.