Facebook stopt samenwerking Crimson Hexagon wegens mogelijk datamisbruik

Facebook

Na het schandaal met Cambridge Analytica is er mogelijk nog een keer datamisbruik opgedoken bij Facebook. Het sociale medium onderzoekt hoe data-analysebedrijf Crimson Hexagon gegevens van gebruikers van het platform en Instagram verzamelt en deelt. In de tussentijd is de samenwerking tussen de bedrijven opgeschort. Dat meldt The Wall Street Journal.

Crimson Hexagon, een bedrijf gevestigd in Boston, zou data hebben verzameld voor onder meer een Russische non-profitorganisatie. Ook zou het bedrijf banden met het Kremlin en diverse Amerikaanse overheidsinstanties hebben. Dat stellen ingewijden tegenover The Wall Street Journal.

Schorsing

De samenwerking tussen Facebook en Crimson Hexagon is nu dus geschorst. Daardoor kan het data-analysebedrijf geen data inzien zolang het onderzoek duurt. Vooralsnog zijn er echter geen bewijzen gevonden tegen ongeoorloofde acties van Crimson Hexagon gevonden.

Crimson Hexagon zegt zelf aan de voorwaarden te voldoen die het sociale medium aan zijn partners stelt. Zo zouden er geen privégegevens van gebruikers opgeslagen worden.

Cambridge Analytica

Het is niet voor het eerst dat er mogelijk misbruik aan het licht komt met data van gebruikers van het sociale medium. Cambridge Analytica bleek begin dit jaar gegevens van zo’n 87 miljoen Facebook-gebruikers op te slaan. De gebruikers wisten van niets.