Facebook moet in Thailand binnen vier dagen links naar majesteitsschennis verwijderen

Wie de nieuwe koning van Thailand beledigt, kan rekenen op straf. Dat werd al snel duidelijk toen Rama X vorig jaar, na het overlijden van zijn vader, aan de macht kwam. In december werd een activist opgepakt die op Facebook een profiel van de nieuwe koning deelde.

Nu zijn de pijlen gericht op Facebook zelf, meldt Reuters. Het sociale medium moet in Thailand binnen vier dagen 131 links naar pagina’s verwijderen die ‘de veiligheid in gevaar brengen’ of de koning, koningin of zijn opvolger beledigen. Het bedrijf heeft daar tot dinsdag de tijd voor.

Voldoet Facebook op dat moment niet aan de eis, dan moet er actie ondernomen worden tegen Facebook Thailand, zegt Takorn Tantasith, de secretaris-generaal van de National Broadcasting and Telecommunications Commission tegen Reuters. Facebook kan dan in Thailand beschuldigd worden van computercriminaliteit. Ook het lokale kantoor kan doorzocht worden, zei Takorn.

Facebook heeft al 178 pagina’s naar majesteitsschennis verwijderd, op verzoek van de Thaise autoriteiten.

Advertentiestop

Na het overlijden van Rama IX, in oktober 2016, kondigde Facebook aan alle advertenties voor het land uit te schakelen. Het was de eerste keer dat het sociale medium dat voor een heel land deed. De formele kroning van zijn zoon, Rama X, vindt minstens een jaar na het overlijden plaats.

Facebook heeft sinds september 2015 een kantoor in Thailand. Volgens het bedrijf had het destijds 34 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in het land. Wereldwijd waren dat er toen ruim 1,5 miljard.