Facebook traint slim algoritme om menselijke gezichtsuitdrukkingen te simuleren

Facebook

Facebook heeft een slim algoritme zo getraind dat het menselijke gezichtsuitdrukkingen na kan bootsen, meldt NU.nl. Het algoritme kan in de toekomst gebruikt worden om virtuele of fysieke robots een natuurlijkere gezichtsuitdrukkingen te geven.

Het algoritme werd getraind met honderden video’s van Skype-gesprekken. Aan de hand daarvan leerde het zelfstandig hoe onze gezichtsuitdrukkingen veranderen als we een gesprek voeren.

Reageren op gesprekspartner

Het doel van de training was dat het algoritme kon reageren op iemand aan de andere kant van een Skype-gesprek. Lacht de gesprekspartner bijvoorbeeld, dan zou de virtuele Facebook-bot ook kunnen gaan glimlachen. De bot is echter niet in staat om specifieke emoties na te botsen of te reageren om inhoud van gesprekken. Hoe realistisch het algoritme in de praktijk gaat aanvoelen, is dan ook nog niet geheel duidelijk.

De onderzoekers hebben nog flink wat plannen voor de toekomst. Zo zouden er profielen aan kunnen worden gemaakt voor verschillende bots met ieder een eigen persoonlijkheid. Dan zou de ene bot bijvoorbeeld minder enthousiast reageren op een gesprekspartner dan een andere bot.