Facebook gaat video’s met geluid afspelen om advertenties te kunnen tonen

Als je door je Facebook-timeline scrollt dan beginnen video’s automatisch met afspelen. Sommige mensen vinden dit heel irritant, maar het geeft je wel snel een beeld van waar de video overgaat. En gelukkig is het geluid van de video gedempt. Mede daardoor is de trend ontstaan dat -zeker mediabedrijven- video’s maken met teksten en ondertitels die je zonder geluid kunt volgen. Maar Facebook gaat het roer omgooien: binnenkort gaat Facebook video’s automatisch afspelen met geluid.

Al een tijdje heeft Facebook deze nieuwe functie (al is dat misschien al een iets te heftige term voor deze aanpassing) getest onder een kleine groep gebruikers. En blijkbaar was de test succesvol, want de aanpassing wordt vanaf nu bij iedereen uitgerold. Het geluid zal tijdens het scrollen door je timeline infaden en uitfaden.

Waarom doet Facebook dit? Nou niet direct om jou een plezier te doen, al leggen het bedrijf dat uiteraard wel zo uit. Waar het werkelijk om draait zijn advertenties (verrassing!). Facebook wil namelijk advertenties in video’s gaan tonen, die na 20 seconden de video’s onderbreken. En bij die advertenties hoort geluid. Om te zorgen dat je de advertentie met geluid kijkt, moet je logischerwijs ook de video met geluid bekijken.

Overigens kun je het geluid nog wel standaard uitzetten. Er komt een instelling om video’s altijd zonder geluid te blijven afspelen. Daarnaast blijven ze ook gewoon stil als je telefoon op stil staat.

Andere vernieuwingen

Facebook deed deze aankondiging in een blogpost, samen met andere vernieuwingen op het gebied van video’s. Zo gaat Facebook vertical video beter weergeven op je smartphone.

Ook krijgt de app een picture-in-picture modus, waarbij de video door blijft spelen in een hoekje van je scherm terwijl je door je timeline scrollt. Op Android kun je zelfs video blijven kijken terwijl je andere dingen doet op je telefoon.

Tot slot heeft Facebook de komst van een app voor de Apple TV en diverse smart TV’s officieel bevestigd. Wanner je die kunt installeren is nog onbekend.