Facebook werkt aan speciale software voor de Chinese markt om bepaalde berichten in diverse regio’s te blokkeren. Dat vertellen drie voormalige medewerkers van het sociale medium aan The New York Times. Dankzij de software zou de Chinese overheid toegang willen verlenen aan het sociale netwerk, waardoor de overheid stopt met de blokkade van het sociale netwerk.
Binnen Facebook zou de censuursoftware controversieel zijn. Diverse medewerkers zouden uit principe ontslag hebben genomen, maar CEO Mark Zuckerberg steunt en verdedigt de software wel. Toch is het niet voor het eerst dat Facebook bepaalde content blokkeert in diverse landen. In onder meer Pakistan en Turkije heeft het bepaalde soorten content verwijderd. In totaal zou het gaan om 55.000 stukken content in twintig landen tussen juli 2015 en december 2015.
Partnerbedrijf
De reden dat medewerkers het niet eens zijn met de Chinese censuursoftware is omdat Facebook het nu anders aanpakt. In plaats van de content zelf te blokkeren, zou een derde partij – waarschijnlijk een Chinees partnerbedrijf – populaire verhalen en onderwerpen die omhoog komen monitoren, terwijl gebruikers ze op het netwerk delen. Die partner zou de volledige controle hebben over welke berichten er wel en niet in de nieuwsfeed van gebruikers zichtbaar zijn.
Tot nu toe is de functionaliteit echter niet gebruikt en er is geen indicatie dat Facebook het ook aan China heeft aangeboden. Het sociale netwerk communiceert niet officieel over de censuursoftware. Wel heeft een woordvoerder gezegd dat er interesse is in de Chinese markt en dat ze tijd spenderen om het land beter te begrijpen en er meer over te leren. Maar er zouden nog geen beslissingen gemaakt zijn over hoe ze die markt gaan benaderen.