Facebook Year in Review: waar spraken we dit jaar het meeste over?

Facebook

Sociale media zijn een belangrijke plek geworden waar we verhalen delen, met elkaar verbinden en overleden mensen eren. Facebook is daar één van en het platform heeft bekendgemaakt waar we dit jaar het meeste over spraken. Zo hadden we het in 2018 veel over het WK, de Royal Wedding en al die belangrijke mensen die niet langer onder ons zijn.

Voor het tweede jaar op rij was de internationale dag voor de vrouw op 8 maart hetgeen waar we het meest over spraken dit jaar. Dit jaar ging het volgens Facebook echter meer dan over de dag alleen. We spraken over diverse onderwerpen, problemen en oorzaken gerelateerd aan vrouwen.

Ook werd er veel gesproken over de March for Our Lives, het moment dat talloze tieners (en volwassenen) de straat op gingen om te protesteren tegen wapens in de Verenigde Staten. Het protest was het gevolg van de schietpartij in een school in Parkland Florida. De overlevenden van die schietpartij organiseerden het protest.

Cultuur

Maar natuurlijk komt ook cultuur weer naar voren dit jaar. Het WK Voetbal was een hoogtepunt voor vrijwel iedereen ter wereld. Dit jaar steunden ruim 383 miljoen voetbalfans van over de gehele wereld hun favoriete teams via Facebook. Dat deden ze met 2,3 miljard berichten, reacties en deelacties. Twee van de meest besproken momenten van dit jaar waren de winst van Frankrijk en de halve finale van Engeland tegen Kroatië.

Daarnaast keken we dit jaar uit naar de koninklijke bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle op 19 mei. Maar liefst 42 miljoen mensen plaatsten berichten over de ceremonie, het pas getrouwde stel en alles wat met de Royal Wedding te maken had. Verder spraken we over prominente figuren, bijvoorbeeld op de 100e verjaardag van Nelson Mandela.

Helaas zijn niet al die mensen nog onder ons. Ook dit jaar verloren we weer belangrijke mensen. Denk aan muzikale iconen als Aretha Franklin, Avicii en Dolores O’Riordan van The Cranberries. Maar ook Stephen Hawking, Anthony Bourdain en Burt Reynolds verlieten onze planeet. Samen deelden we miljoenen berichten om al deze mensen te herinneren en te eren.

Hoe was jouw jaar?

Net zoals ieder jaar kun je natuurlijk weer je eigen jaar terugzien in een speciale video van Facebook. Die video verschijnt vanaf 10 december en toont de speciale momenten van dit jaar. De video zie je in je herinneringen op het platform.