Facebook lanceert zoekfunctie die herkent wat er op je foto’s staat

Facebook heeft het voor Amerikaanse gebruikers mogelijk gemaakt om foto’s op inhoud te doorzoeken met tekst. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn ontwikkelaarsblog. Met de nieuwe functie kunnen gebruikers de inhoud van een foto omschrijven, waarna de passende foto’s getoond worden.

Daardoor wordt het zoeken van foto’s minder afhankelijk van woorden die bij de posts geschreven staan of tags. In plaats daarvan maakt de zoekfunctie gebruik van Lumos. Dat is de naam die het sociale medium heeft gegeven aan zijn slimme beeldherkenningssoftware. Stiekem draaide deze software al een tijdje mee op Facebook, maar tot nu toe werd hij enkel gebruikt om blinden en slechtzienden omschrijvingen van foto’s te geven.

Apple en Google

Amerikaanse gebruikers kunnen vanaf nu dus bijvoorbeeld de woorden ‘black shirt photo’ gebruiken, geeft Facebook als voorbeeld. Lumos is in staat om foto’s te doorzoeken en te herkennen of er een zwart shirt op staat. Is dat het geval, dan wordt de foto aan je getoond.

Volgens Facebook is Lumos in staat om onder meer landschappen, voorwerpen, dieren, bezienswaardigheden en kledingstukken te herkennen. De functie is daarmee te vergelijken met de zoekfunctie uit de fotodiensten van Apple en Google. Gebruikers van Facebook kunnen echter niet alleen hun eigen foto’s, maar ook die van hun vrienden doorzoeken.

Wanneer we ook in het Nederlands foto’s door middel van tekst kunnen zoeken, is niet bekend. De praktijk leert dat dat lang kan duren. De geavanceerde zoekfunctie Facebook Graph is na vier jaar bijvoorbeeld nog steeds niet beschikbaar in het Nederlands. Met Facebook Graph kun je geavanceerd zoeken naar personen. Deze functie is overigens wel beschikbaar als je de taal in de instellingen van Facebook wijzigt naar Engels.