Facebookgroepen misbruikt om ruim 100 bedreigde diersoorten te verkopen in Thailand

Facebook

Facebook is inmiddels meer dan een sociaal netwerk. Het is ook een plek geworden waar je van alles kunt verkopen. En helaas komen er ook wel eens illegale dingen op te staan. Zo ontdekte een waakhond dat er ruim 1.500 levende, beschermde dieren vanuit Thailand werden verkocht op het platform, meldt BBC.

De waakhond, Traffic, houdt dergelijke activiteiten in de gaten. Volgens de organisatie kwamen veel van de diersoorten, ook al zijn ze internationaal beschermd, niet uit Thailand. In totaal ging het om 200 verschillende diersoorten die te koop werden aangeboden. 105 daarvan mogen volgens de Thaise wet niet verkocht worden.

Voor twee van de diersoorten die niet uit Thailand kwamen is het verboden om ze internationaal te verkopen. Het gaat om de Europees-Aziatische otter en de zwarte gevlekte schildpad. Een aantal andere diersoorten mogen ook niet internationaal verkocht worden, maar komen wel uit Thailand. Het gaat bijvoorbeeld om de siamese krokodil en de Aziatische zwarte beer.

2016

De aanbiedingen werden in 12 Facebookgroepen gevonden gedurende een maand in 2016. De waakhond analyseerde de lidmaatschappen van de groepen in 2016 en twee jaar later nog een keer. Twee groepen bestonden niet langer, maar het totaal aantal leden van de groepen was bijna verdubbeld. In 2016 hadden ze samen nog 106.111 leden, nu zijn dat er 203.445.

Een woordvoerder van Facebook laat weten dat de verkoop of ruilhandel van bedreigde diersoorten verboden is. “We hebben dit materiaal verwijderd zodra we er van op de hoogte werden gesteld.”