Fairphone lanceert vandaag een nieuw product. In navolging van de vorig jaar geïntroduceerde koptelefoon zijn daar nu de Fairbuds, draadloze oordopjes, geheel volgens de missie van de klimaatbewuste telefoonfabrikant ontwikkelt. De afgelopen periode mocht ik de oordopjes al testen met als belangrijkste vraag: klinken de oordopjes net zo goed als die duurzame belofte?
Maar liefst zeven onderdelen van de Fairbuds zijn eenvoudig te vervangen en opnieuw te bestellen. De losse oordopjes, de batterij van de oordopjes, siliconenring, eartips, de buitenkant van de oplaadcase, de kern én de batterij van de oplaadcase.
Vooral die vervangbare batterijen zijn volgens Fairphone een belangrijke sleutel tot oordopjes die lang meegaan. De afnemende levensduur van de verschillende batterijen is een van de belangrijkste redenen dat verder goed werkende oordopjes vaak al vroegtijdig worden weggegooid.
Specificaties Fairbuds
Met de grote hoeveelheid vervangbare onderdelen wil Fairphone die levensduur duidelijk dus verlengen. Overigens zit de verduurzaming hem ook al in de basis van het product. De Fairbuds zijn e-waste neutraal, voorzien van 100% gerecyclede magneten en in totaal zelfs voor 69% gemaakt van gerecycled materiaal.
Dat klinkt alvast goed, maar geldt dat ook voor het geluid uit de Fairbuds? Aan de specificaties ligt het niet. De oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling (ANC) én Enviromental Noise Cancelling (ENC). Dankzij multipoint Bluetooth kun je twee apparaten tegelijkertijd verbinden en de Fairbuds zijn zweet- en weerbestendig met een IP54 classificatie.
Tel daar de prima – maar niet opvallende – batterijduur van 5-6 uur bij op (26 uur als je de batterijen tussendoor even oplaadt in de case) en er valt weinig af te dingen op de specs.
Eerste ervaring Fairbuds
De afgelopen weken mocht ik een pre-launch versie van Fairbuds uitbreid testen. En uitgebreid getest, dat zijn de oordopjes. Laat ik bij het belangrijkste beginnen: de geluidservaring. Die is prima, maar zal de ervaren luisteraar niet wegblazen.
Als het gaat om ‘true wireless’ zijn de eerste generatie AirPods Pro mijn standaard oordopjes. Maar recent testte ik in dezelfde prijscategorie als de Fairbuds ook de JBL Live Pro 2. Daar wordt de technische voorsprong van een dedicated audio-fabrikant al snel duidelijk. Ook de significant goedkopere Skullcandy Dime 3 geeft een warmere en vollere geluidservaring dan de Fairbuds.
Ook voor de Fairbuds is er een speciale app voor je smartphone beschikbaar. Net als bij de Fairbuds XL zul je in deze app je geluid verder kunnen personaliseren.
Hoewel je volgens mij nooit true wireless in-ears aanschaft om er uitgebreid en duidelijk mee te bellen, is het ook bij de Fairbuds mogelijk om je telefoongesprekken (of videocalls) op te nemen.
Het geluid van de microfoons laat dat duidelijk te wensen over, waarbij vooral windruis het tijdens mijn reviewperiode lastig maakte om een goed gesprek te voeren. Let wel: binnenskamers. Toch werd er regelmatig door mijn gesprekspartners gevraagd of ik ‘onderweg’ was.
Duurzaam doordacht
Maar wellicht focus ik nu wel te veel de audio. Misschien verdienen de Fairbuds een streepje voor vanwege hun klimaatbewuste karakter.
En dat is eigenlijk ook wel zo. De Fairbuds zijn duurzaam doordacht en met zeven vervangbare onderdelen en uitgebreide garantie van 3 jaar, dopjes waar je veel langer plezier van zult hebben. De adviesprijs van 149 euro lijkt dan aan de hoge kant, maar reken het door qua levensduur en je kijkt toch anders tegen de investering aan.
Voor de gemiddelde podcastluisteraar, audioboek lover of muziekluisteraar in bus, tram of trein zullen de Fairbuds ongetwijfeld voldoen aan de norm. Zeker als er dan nog extra getweakt kan worden via de bijbehorende app.
Dat je daarmee duurzaam voor het milieu én duurzaam voor je portemonnee bent, is een pluspunt dat we niet onbenoemd mogen laten.
De Fairphone Fairbuds zijn vanaf nu te koop via de website van Fairphone. Ze hebben een adviesprijs van €149.