Fan van The Sandman? Kijk dan ook deze andere Neil Gaiman-films en -series

The Sandman, een serie geschreven door Neil Gaiman

Na jaren hopen en wachten verscheen afgelopen vrijdag ein-de-lijk The Sandman op Netflix, een serie gebaseerd op stripboeken geschreven door Neil Gaiman. Logischerwijs kijken mensen overal ter wereld nu naar de serie, maar helaas moeten we het vooralsnog doen met slechts tien afleveringen. Maar niet getreurd! Mocht je The Sandman nou tof vinden, dan vind je ander werk van Gaiman mogelijk ook gaaf. En er is nog veel meer wat je kunt bekijken (of lezen!).

Het duurde maar liefst dertig jaar voor The Sandman eindelijk een serie of film kreeg, maar nu het er is, stelt het zeker niet teleur. Voor wie het even gemist heeft: The Sandman draait om Dream, die ook bekendstaat als Morpheus en de Sandman. Hij is degene die dromen en nachtmerries maakt en beheerst. Maar hij wordt per ongeluk gevangen genomen en weet pas na 105 jaar weer te ontsnappen. Eenmaal vrijgekomen blijkt zijn koninkrijk in ruïnes te liggen en de wereld er heel anders uit te zien. Hij gaat op een missie om zijn koninkrijk te herstellen.

De eerste recensies over de serie zijn meer dan lovend. The Guardian zegt bijvoorbeeld dat de serie “het beste uur aan tv-drama” levert. “Voor fans is de kans groot dat dit het lange wachten waard was. Voor nieuwkomers in de wereld van de Sandman is er genoeg te ontdekken.” En ook IGN is meer dan positief, zeker ook over Tom Sturridge in de rol van Dream. “Het is onwerkelijk hoe goed hij is in deze rol”, aldus de website. “The Sandman is alles waar fans van het eerste uur over hadden kunnen dromen voor een verfilming.”

En dat zijn slechts twee van de talloze lovende recensies, zowel van recensisten als van gewone kijkers. En de kans is groot dat ook jij fan bent. Maar na tien afleveringen zit het er ook weer even op. Gelukkig is er nog allerlei ander werk van Neil Gaiman waar je in kunt duiken. Wij geven je vijf van de beste opties.

1. Coraline

Allereerst is er de film Coraline, dat gaat over een avontuurlijk 11-jarig meisje dat per ongeluk een andere wereld vindt. Die wereld blijkt een betere versie te zijn van haar frustrerende thuis, maar heeft ook wat sinistere geheimen.

Mocht je ook fan zijn van Tim Burton-achtige films, dan is deze zeker een aanrader. Hij is namelijk geregisseerd door Henry Selick, die ook de Tim Burton-film The Nightmare Before Christmas regisseerde. En de stijl lijkt wel wat op elkaar. Ook fijn: de film krijgt op Rotten Tomatoes een score van 90%, waarmee dit één van de meest geprezen verfilming van Neil Gaiman is.

2. Good Omens

Leuk feitje: Neil Gaiman heeft ooit samengewerkt met een andere legende in de wereld van fantasy: Terry Pratchett, bekend van de Discworld-serie. De twee werkten samen aan het boek Good Omens, dat in 1990 verscheen en in 2019 als serie verscheen op Prime Video.

De serie gaat over een engel en een demon, die samen besluiten om de apocalyps tegen te houden. De reden: ze vinden het eigenlijk wel leuk op aarde.

3. Lucifer

Als je The Sandman hebt gezien, heb je natuurlijk ook Gwendoline Christie langs zien komen als Lucifer. Lucifer is natuurlijk een bijbels karakter die in nog veel meer verhalen langskomt. Er is zelfs een serie op Netflix genaamd Lucifer. En laat die serie nu over precies dezelfde Lucifer gaan als in The Sandman. De serie Lucifer is namelijk gebaseerd op hetzelfde karakter van Neil Gaiman, uit hetzelfde universum.

In The Sandman zien we nog dat Lucifer over Hell regeert, waar ook allerlei demonen zitten. In de Netflix-serie is hij dat echter zat geworden en heeft hij besloten om wat tijd op aarde door te brengen. Het doel: de mensheid beter leren begrijpen. En waar anders zou Lucifer dat gaan doen dan in Los Angeles, de City of Angels? Daar ontmoet hij een detective, via wie hij een consultant voor de politie wordt die probeert om mensen via de wet en justitie te straffen voor hun misdaden.

4. Stardust

Ook de film Stardust is gebaseerd op een boek van Neil Gaiman. Het boek – dat in 1997 verscheen – gaat over een jonge man die een vallende ster wil vangen, zodat hij hem naar de vrouw kan brengen van wie hij houdt. Maar de vallende ster blijkt zélf een prachtige vrouw te zijn. En de jonge man blijkt niet de enige te zijn die haar wil vangen.

5. American Gods

En dan is er natuurlijk ook nog American Gods, een serie die – net als veel ander verfilmd werk van Neil Gaiman – enorm goede recensies kreeg. Tenminste, het eerste seizoen kreeg dat. Helaas werd de kwaliteit in het tweede seizoen wat minder, al betekent dat niet dat het niet de moeite van het kijken waard is.

American Gods – te zien op Amazon Prime – gaat over een veroordeelde man genaamd Shadow, die net is vrijgelaten. Hij ontmoet een mysterieuze man genaamd Wednesday, die meer over Shadow’s leven en verleden lijkt te weten dan hij in eerste instantie laat zien. En Wednesday heeft een belangrijke waarschuwing voor Shadow: er komt nog een veel groter probleem aan.

Foto: Netflix