Dit is waarom het einde van Shadow and Bone seizoen 2 anders is dan de boeken

Archie Renaux als Mal en Jessie Mei Li als Alina in Shadow and Bone seizoen 2

Het tweede seizoen van de fantasyserie Shadow and Bone is sinds afgelopen donderdag te zien op Netflix. Fans van de boeken zullen echter snel hebben gemerkt dat er een aantal dingen anders zijn op het kleine scherm. Onder meer het einde blijkt flink anders te zijn dan hoe het in de boeken gaat. De showrunner van de serie – Eric Heisserer – legt uit waarom.

Let op: hieronder volgen spoilers voor Shadow and Bone seizoen 2!

Het tweede seizoen van Shadow and Bone verveelt geen moment en dat is logisch: het seizoen zit vol met gebeurtenissen uit niet alleen Seige and Storm (boek 2), maar ook uit Ruin and Rising (boek 3), Six of Crows, Crooked Kingdom (Six of Crows-boek 2) en The Lives of Saints. En dan is er zelfs nog een geheel nieuwe verhaallijn toegevoegd. Met andere woorden: er is héél veel verhaal voor slechts acht afleveringen.

Maar dat betekent ook dat er wat keuzes gemaakt moesten worden. Delen uit de boeken missen dus en bepaalde gebeurtenissen zijn zelfs helemaal anders. Denk aan Alina’s haar dat niet wit wordt als gevolg van haar poging om de Darkling uit de weg te ruimen aan het einde van boek 2, de reden dat Mal niet bij Alina is als de Darkling aanvalt en ze vluchten naar de tunnels, of hoe Alina en Mal Sturmhund leren kennen.

Maar de grootste verandering is waarschijnlijk het einde van het seizoen en wat er gebeurt met Alina en Mal. In de serie op Netflix besluiten de twee om hun eigen weg te gaan, omdat Mal twijfelt of zijn gevoelens echt zijn of slechts het resultaat van hun krachten. Mal neemt de mantel van Sturmhund op zich en gaat met Tamar, Tolya en Inej de zee op. Alina besluit met Nikolai te trouwen en de second army te leiden. Dat is nogal anders dan in de boeken, waar Mal en Alina hun dood in scène zetten, nieuwe namen aannemen, trouwen en samen het kindertehuis in Keramzin herbouwen om wezen op te vangen.

Waarom is het einde anders?

De vraag onder veel fans zal dus zijn: waarom is dat einde voor Alina en Mal zo anders? Het eerste antwoord van Heisserer is eenvoudig. Tegenover Mashable zegt hij: het einde uit de boeken “werkt niet als je een acteur hebt met een deal voor meerdere seizoenen”. Zowel Netflix als de seriemakers willen de acteurs die Mal en Alina spelen behouden, dus moest het verhaal aangepast worden. “We probeerden een manier te vinden waarop het logisch zou zijn dat deze karakters deel blijven van het verhaal en op plekken met macht blijven zitten”, aldus de showrunner.

Juist omdat Alina en Mal zo eerlijk zijn tegen elkaar, werd ervoor gekozen om Mal tijd te geven om uit te zoeken wat zijn gevoelens echt zijn. “Ze verlangen nog steeds heel erg naar elkaar. Ze willen terug naar elkaar, naar een tijd waarin ze veel zelfvertrouwen hadden rondom hun eigen identiteit.”

Crooked Kingdom naar voren getrokken

Een andere grote aanpassing is wanneer we meer leren over de achtergronden van de Crows. In Crooked Kingdom, het tweede boek uit de Six of Crows-duologie, ontdekken we waarom Kaz zo’n hekel heeft aan Pekka Rollins én ontdekken we waarom Jesper zo goed kan schieten. Maar deze onthullingen kwamen nu al aan bod in de serie op Netflix.

De reden daarvoor is omdat de karakters anders weinig ontwikkeling door zouden maken. “Onze eerste pogingen waren om een heel nieuw verhaal voor de Crows te maken, dat helemaal niets gebruikte van het materiaal waarvan we weten dat we het in latere seizoenen kunnen gebruiken, omdat we dat zoveel mogelijk willen beschermen”, aldus Heisserer. Maar dat werkte niet, merkten de makers al snel. “Wat we ook maakten, het hielp de karakters niet verder en het deed niets voor de ontwikkeling van de Crows.”

Om te voorkomen dat de karakters vast bleven zitten, werd dus gekozen om delen van Crooked Kingdom nu al mee te pakken. “We hebben ons gericht op wat we konden doen om het materiaal dat fans al kennen en leuk vinden te gebruiken, zonder dat we iets anders kapot maken.”

Beeld: Netflix