FBI arresteert medewerker NSA voor diefstal spionagesoftware

De FBI heeft een medewerker van de NSA gearresteerd die spionagesoftware zou hebben gestolen. Dat meldt The New York Times. De man zou in augustus software van de NSA hebben gestolen waarmee de organisatie toegang kon krijgen tot de netwerken van buitenlandse overheden.

Volgens de krant zou de NSA met de software in kunnen breken in computersystemen van tegenstanders zoals Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Sommige software zou desondanks nu niet meer werken. De man die in augustus werd gearresteerd wordt beschuldigd van diefstal van overheidseigendommen en het ongeautoriseerd weghalen van geheime documenten.

Volgens de krant was de medewerker een inhuurkracht van Booz Allen Hamilton. Dat is hetzelfde bedrijf dat Edward Snowden in dienst had toen hij in 2013 de afluisterpraktijken van de NSA naar buiten bracht. De verdachte in dit onderzoek zou al documenten van de NSA hebben gestolen voordat de actie van Snowden in 2013 publiekelijk bekend werd.

Of de man de intentie had om de documenten op welke manier dan ook naar buiten te brengen, wordt onderzocht. Een medewerker die dicht bij mensen staat die de zaak onderzoeken zegt tegen de The New York Times dat de onderzoekers niet denken dat de verdachte – in tegenstelling tot Snowden – politiek gemotiveerd was voor zijn daad. Het bedrijf Booz Allen Hamilton heeft de man inmiddels ontslagen en zegt tegen de krant mee te werken aan het onderzoek van de FBI.