‘Yahoo paste spamfilter aan om e-mailaccounts gebruikers te scannen voor NSA en FBI’

Yahoo zou zijn spamfilter hebben aangepast om de e-mails van zijn gebruikers te scannen, nadat het van Amerikaanse inlichtingendiensten een verzoek daartoe kreeg. Dat meldt The New York Times op basis van bronnen die anoniem wilden blijven. Het filter wordt normaal gebruikt om spam en kinderporno te detecteren.

Afgelopen dinsdag bracht Reuters naar buiten dat Yahoo software had ontwikkeld om de e-mails van zijn gebruikers te scannen voor de NSA of FBI. Yahoo zou het spamfilter hebben aangepast om op zoek te gaan naar een aanwijzing die zou duiden op een link met een terroristische organisatie. Het bedrijf zou een kopie van elke verdachte e-mail hebben overhandigd aan de FBI. Volgens twee bronnen is Yahoo inmiddels gestopt met het toepassen van het filter.

Volgens bronnen van The New York Times was het verzoek van de FBI aan Yahoo getoetst door een rechter. Die zou toestemming hebben gegeven omdat de aanwijzing waar de inlichtingendiensten naar zochten uniek zou zijn aan de terroristenorganisatie.

Een woordvoerder van Yahoo heeft tegenover de krant niet gereageerd, maar noemde het artikel van Reuters eerder nog ‘misleidend’. De berichten komen op een extra pijnlijk moment voor het bedrijf, dat midden in een overname zit. Twee weken geleden kwam ook al naar buiten dat bij een hack minstens een half miljard gebruikersgegevens zijn gestolen.