FBI onderzoekt diefstal van 1.2 miljard wachtwoorden

De Amerikaanse federale politie, FBI, is een onderzoek gestart naar de diefstal van 1.2 miljard wachtwoorden door Russische hackers. Met het onderzoek wil men inzichtelijk krijgen hoe groot de impact van de diefstal daadwerkelijk is.

De FBI onderzoekt een recent gemeld incident, waarbij er een groot aantal gebruikersnamen en wachtwoorden zijn buitgemaakt. We zullen gedurende het onderzoek resultaten met de buitenwereld delen.

Begin deze maand maakt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Hold Security bekend dat zij beslag hadden weten te leggen op (een deel) van de buit van de grootste internetdiefstal ooit: een dataset van maar liefst 1.2 miljard gebruikersnamen en wachtwoorden van zo’n 420.000 websites.

Een recordaantal, omdat de Russische daders niet kieskeurig waren, aldus de CEO van Hold Security: “De hackers richtten zich niet alleen op grote bedrijven, maar probeerde alles van Fortune 500-bedrijven tot kleine websites. Het merendeel van deze sites is nog steeds erg kwetsbaar.”

Volgens het bedrijf heeft het inzicht gekregen in de gestolen dataset door een bende van cybercriminelen die opereren onder de naam CyberVor.

De FBI zal de komende maanden proberen de omvang van de diefstal in kaart te brengen.