‘FBI onderzoekt of Uber software gebruikte om illegaal chauffeurs van concurrent Lyft te volgen’

De FBI onderzoekt of Uber software gebruikte waarmee het taxibedrijf illegaal chauffeurs van concurrent Lyft kon volgen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een woordvoerder van Uber bevestigde tegen de krant alleen dat het bedrijf meewerkt aan een onderzoek.

Het programma, dat Uber ‘Hell’ noemde, werkt volgens bronnen van The Wall Journal als volgt. Uber maakte allereerst nep-accounts voor de taxidienst Lyft. Vanuit het perspectief van Lyft leek het alsof potentiële klanten op zoek waren naar ritjes. Uber kon daardoor zien of er chauffeurs van Lyft in de buurt waren en wat zij voor een taxirit vroegen.

Ook kreeg Uber daardoor informatie in handen over chauffeurs die zowel voor Uber als Lyft reden. Daardoor kon Uber hen verleiden om voor Uber te rijden.

Het ‘Hell’-programma is volgens bronnen van The Wall Street Journal vorig jaar stopgezet. Onderzoekers van de FBI willen volgens de krant nu weten of het programma zorgde voor ongeautoriseerde toegang tot een computer.

Onethische werkwijze

Het gebruik van de software Hell staat niet op zichzelf. In maart onthulde The New York Times al andere software, Greyball. Daarmee wist het taxibedrijf inspecteurs te ontwijken. Het bedrijf kon daardoor actief zijn in steden waar het nog geen toestemming had gekregen. De FBI onderzoekt momenteel ook deze zaak.

Vorige maand onthulde The Wall Street Journal ook een mogelijk omkoopschandaal. Deze problemen, en andere interne conflicten, liggen sinds vorige maand op het bordje van de nieuwe CEO, Dara Khosrowshahi. Hij volgt Uber-oprichter Travis Kalanick op, die opstapte na druk van aandeelhouders.