Ford opent nieuw ontwikkelingscentrum in Silicon Valley voor zelfrijdende auto

We zagen het eerder deze maand al tijdens de CES, de automotive industrie is volop in ontwikkeling. Het laatste teken hiervan is het nieuwe ontwikkelingscentrum dat Ford heeft geopend in Palo Alto, het middelpunt van Silicon Valley.

Het bedrijf geeft aan dat het nieuwe centrum zal helpen om nieuwe, vooruitstrevende autotechnologieën te ontwikkelen zoals ingebouwde internetconnecties en eventueel zelfrijdende auto’s. Daarnaast wil Ford gezien worden als onderdeel van het ecosysteem in Silicon Valley.

ford_landingpage_building2

Het ontwikkelingscentrum wordt geleid door Dragos Maciuca die eerder werkzaam was als engineer bij Apple en manager onderzoek & ontwikkeling was bij Lockheed Martin.

Aan het eind van het jaar zullen er ongeveer 125 medewerkers werken in het nieuwe centrum, waaronder onderzoekers, wetenschappers en ontwikkelaars.

Inspelen op toekomstige trends

Op dit moment is er nog niets concreet omtrent een project dat Ford gaat ontwikkelen in het centrum. Gezien de het tempo in de auto-industrie zal het jaren kunnen duren voordat de eerste ontwikkelingen zichtbaar worden voor het grote publiek.

Ford is niet het eerste automerk dat een ontwikkelingscentrum vestigt in Silicon Valley. Honda, Mercedes-Benz, BMW, General Motors en Nissan-Renault gingen het bedrijf voor.

22bits-ford-tmagArticle

Sinds het aantreden in juli van Mark Fields, CEO van Ford, is Ford druk bezig om zich te vestigen en te profileren als een technologische innovator. Zo zagen we begin dit jaar een grote presentatie van Ford tijdens de CES in las Vegas waar zij lieten weten een ‘smart mobility’ plan te hebben ontwikkeld om auto’s met elkaar te delen.

Mark Fields laat weten dat het belangrijk is voor Ford om zich voor te bereiden op de toekomst:

Het is belangrijk om de trends in de gaten te houden en hier op in te spelen. We moeten vandaag keuzes maken over ontwikkelingen die pas over 10 jaar zichtbaar zullen zijn.

Daarnaast heeft Ford ook bekend gemaakt dat zij een zelfbesturende auto beschikbaar hebben gesteld aan onderzoekers van Stanford. De onderzoekers zullen computerprogramma’s testen om de auto onafhankelijk keuzes te laten maken voor de bestuurder.

Ford is overigens niet naar Silicon Valley gekomen om te concurreren met Google, dat ook druk bezig is met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Ondanks dat Google op zoek is naar partnerships geeft Ford aan dat er geen partnership tussen de twee bedrijven komt.