‘Fortnite staat niet in de Play Store, wat Google 50 miljoen dollar kost’

Fortnite Nintendo Switch

Je kunt Fortnite tegenwoordig ook op Android spelen, maar alleen als je hem buiten de Play Store om downloadt. Google loopt dit jaar daardoor minstens 50 miljoen dollar aan verkoopcommissies mis, schat analysebureau Sensor Tower.

De Battle Royale-versie van Fortnite werd door ontwikkelaar Epic Games voor Android uitgebracht. Je kunt het spel echter alleen via een website downloaden. Het spel is nu als bètaversie beschikbaar voor diverse smartphones en tablets met Android.

30 procent commissie

Door de app zelf uit te geven, wordt de Play Store en de commissie van Google omzeild. Alle apps die via de Play Store worden aangeboden moeten namelijk 30 procent van hun inkomsten aan Google afstaan. Epic Games koos ervoor om dat dus te voorkomen.

Het spel is overigens ook voor iOS te downloaden, maar dan wel via de App Store van Apple. Dat is omdat Apple het erg ingewikkeld maakt om apps op een andere manier te installeren. Apple verdiende tot nu toe 54 miljoen dollar aan het spel. Fortnite is namelijk wel gratis te spelen, maar je kunt bijvoorbeeld virtuele outfits kopen.

Binnen de Play Store kun je wel naar het spel zoeken, maar dan krijg je te zien dat het spel niet beschikbaar is. Spelers worden zo gewaarschuwd voor mogelijke nepversies die wel in de Play Store staan.

Kritiek

Diverse partijen uiten kritiek op de keuze van Epic Games. Android Police schreef bijvoorbeeld al dat het “verschrikkelijk is voor de veiligheid van Android” om buiten de winkel om te downloaden. Wil je dat doen, dan moet je je beveiligingsinstellingen namelijk aanpassen.

“De meeste van hen zullen dat niet meer ongedaan maken, wat het makkelijker maakt om malware op Android te verspreiden.”