Fujitsu werkt aan touchscreen dat van textuur verandert als je het aanraakt

Aan touchscreens zijn we nu zo langzamerhand wel gewend geraakt: Gladde glazen oppervlaktes die eigenlijk op elk toestel hetzelfde aanvoelen. Maar wat nou als dat oppervlak van textuur zou kunnen veranderen terwijl je het aanraakt? Daarmee experimenteert Fujitsu op dit moment.

Tijdens het MWC in Barcelona introduceerde Fujitsu deze week een eerste prototype van dit zogenaamde flexibele scherm dat werkt op lucht. Ultrasonische golven zorgen ervoor dat het oppervlak van het scherm dan weer glad, dan weer bobbelig of juist ruw aan kan voelen. De luchtgolven kunnen er zelfs voor zorgen dat het oppervlak beweegt onder je aanraking.

Stel je eens voor wat voor nieuwe mogelijkheden dat voor game developers en app ontwikkelaars in de toekomst zou kunnen gaan opleveren. We kennen allemaal de trillende gamecontroller tijdens een offroad race in Gran Turismo: Biedt onze smartphone in de toekomst een net zo 3 dimensionale ervaring van een spelletje of dienst?

fujitsu-vibrations

Fujitsu is niet de eerste electronicaproducent die experimenteert met veranderende structuren van je display. Er bestaan al diverse toepassingen die bijvoorbeeld ontwikkeld zijn voor blinde en slechtziende mensen zoals bijvoorbeeld Tactus Technologies. Wanneer veranderende displays hun intrede zullen doen op smartphone is nog even de vraag, maar er wordt duidelijk al weer hard aan nieuwe mogelijkheden gewerkt.