Geen smartphone maar een healthphone: De Lifewatch V7

Terwijl er op het Mobile World Congress in Barcelona deze week veel aandacht was voor health & fitness integratie op smartphones en nieuwe wearables, bleef één opvallend nieuw toestel wellicht enigszins onderbelicht: De LifeWatch V7 is misschien niet eens meer een smartphone te noemen, volgens Wired is het apparaat met recht de allereerste ‘Healthphone’.

De LifeWatch V7 meet onder meer je apparatuur, stress levels, bloeddruk, hartslag, glucosewaarde in je bloed en algehele welbevinden, zonder dat daar een aparte wearable of andere gadget voor nodig is. In de LifeWatch zitten alle healthtracking functionaliteiten standaard ingebakken in vijf verschillende sensoren.

LifeWatch is een Israëlisch bedrijf, dat naar eigen zeggen al een deal heeft gesloten met de Britse gezondheidsdienst NHS en tal van andere UK partners omtrent de introductie van het toestel op de consumentenmarkt in april dit jaar.

Het toestel beschikt over een 1.3GHz quad-core processor met 1GB interne RAM, een 1280 x 720 pixel 4,7 inch display, 8 megapixel camera en 2,150 mAH batterij. Het draait momenteel op een iets verouderde versie van Android, Jelly Bean 4.2.2, en heeft een ingebouwde harde schijf van 4GB die eventueel uit te bereiden is.

Mooi is het toestel niet echt, in vergelijking met de deze week eveneens gelanceerde Samsung Galaxy S5 is het toestel tamelijke lomp en groot. Maar dat is dus ook vanwege de diverse gezondheidssensoren waarmee het apparaat is uitgerust: Wanneer je je duim en wijsvinger op de verschillende sensoren aan de zijkanten van het toestel legt wordt je bloeddruk, hartslag en temperatuur gemeten. Zelfs de glucosewaarden in je bloed zijn met dit apparaat te analyseren. De data wordt naar de cloud verstuurt, waarna een persoonlijke analyse van je resultaten volgt die direct af te lezen is op het toestel. En ja, je kunt er dus ook nog gewoon mee bellen.