Gaat SpaceX zondag een raket op aarde laten landen?

We schreven eerder al over de grote plannen van Elon Musk om een raket weer te laten landen op aarde. Dit weekend zal SpaceX een nieuwe poging wagen.

Aanstaande zondag zal SpaceX voor de tweede keer een poging wagen om een raket te laten landen op een drijvend platform in de oceaan, zo meldt Business Insider. Het zou een historisch moment in de ruimtevaart kunnen zijn, mocht het project slagen.

Een aantal minuten na zonsondergang zal een Falcon 9 raket gelanceerd worden vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Binnen een half uur zal de raket weer terugkeren naar aarde, waar het de bedoeling dat de raket landt op een drijvend platform in de oceaan. Om dit te laten lukken wordt gebruik gemaakt van GPS tracking op een droneschip in de Atlantische Oceaan.

spacex-16.png

SpaceX wil hiermee een doorbraak forceren in de ruimtevaart. Het bedrijf weet alle ogen op zich gericht om het gebruikte raketten wilt hergebruiken, iets wat tot nog toe ondenkbaar is. Het idee achter dit plan is om raketten meerdere keren astronauten te vervoeren naar de ruimte.

Mocht het project zondag mislukken, dan is er nog geen man overboord. SpaceX heeft 17 potentiële raketlanceringen gepland staan in 2015, waardoor er voldoende andere testmogelijkheden zijn.

DSCOVR

De landing op aarde is overigens niet het enige spannende moment van de raketlancering. Zo zal dit keer ook een belangrijk instrument mee de ruimte in gestuurd worden: the Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).

dscovr_north

Met DSCOVR is het mogelijk om solar wind te monitoren. De zon stuurt kleine energiedeeltjes de ruimte in, in de vorm van zonnewind. Als deze deeltjes vervolgens in het magnetisch veld om de aarde terechtkomen kan het ons elektriciteitsnetwerk, telecomnetwerk en GPS verstoren.

David Velazquez, executive VP van Pepco Holdings Inc. zegt hierover het volgende:

the first line of defense …for us to be able to take the appropriate action to protect our system from any impacts that could happen.

Op het moment dat het monitor-systeem loskomt van de raket begint het aan een 110 dagen durende reis door de ruimte, waarna het terug zal keren naar de aarde.

De lancering van de raket is zondag live te volgen op aanstaande zondag vanaf 3:30 pm ET.