Samsung Galaxy Note 7 verbannen uit Australische vliegtuigen wegens plofaccu

Drie Australische luchtvaartmaatschappijen leggen het gebruik van de Samsung Galaxy Note 7 aan banden binnen hun vliegtuigen, schrijft Reuters. De toestellen mogen niet meer aangezet en opgeladen worden, omdat de accu’s van de telefoons kunnen ontploffen.

Het gaat om de maatschappijen Qantas, Jetstar en Virgin Australia. Autoriteiten binnen de Australische luchtvaart hebben hier overigens geen bevel voor afgegeven.

De Amerikaanse FAA zegt ongeveer hetzelfde te willen doen. Tegenover Gizmodo vertelt een woordvoerder: “Als het apparaat is teruggeroepen door de fabrikant, is het voor de crew en passagiers niet toegestaan om de accu’s of de elektronica die de batterijen bevatten mee te nemen in de cabine van het vliegtuig, of in (hand)bagage.”

Samsung heeft de Galaxy Note 7 inmiddels al teruggeroepen, slechts twee weken nadat deze op de markt verscheen. Normaal gesproken regelen bedrijven in de VS dit officieel via de US Consumer Product Safety Commission (CPSC), maar Samsung doet het allemaal zelf. De CPSC zegt echter dat ze overwegen deze stap alsnog officieel te maken.

Volgens Samsung zou slechts 0,1 procent van alle toestel door het batterijprobleem zijn getroffen. Tot nu toe heeft Samsung nog maar 35 problemen in het wild gespot. Maar volgens geruchten zijn er nog tussen de 1 miljoen en 2,5 miljoen apparaten in handen van consumenten. In Nederland zou het apparaat pas op 9 september beschikbaar worden. Wanneer dit nu is, is niet bekend.