‘Geavanceerde robot’ op Russische conferentie blijkt man in pak te zijn

Foto via Shutterstock

Tijdens een belangrijke tech conferentie was afgelopen week een geavanceerde robot te zien. “Robot Boris heeft al leren dansen en hij is niet heel slecht”, prijsde de Russische staatszender Russia-24 . Maar wat blijkt? Het is helemaal geen robot. Boris bleek gewoon een man in een pak te zijn, meldt The Guardian.

Bloggers hadden al snel vragen over Boris. De Russische website TJournal kwam bijvoorbeeld met een lijst over de prestaties van de robot. Waar waren zijn externe sensoren? Waarom maakte hij zoveel “onnodige bewegingen” tijdens het dansen? En waarom zag Boris er uit alsof een mens er goed in zou passen?

Later verschenen er foto’s van Boris op sociale media, waarop duidelijk te zien was dat er een neklijn in het pak zat. Boris bleek een “Alyosha de Robot”-kostuum te zijn gemaakt door een bedrijf genaamd Show Robots. Het pak kost 3.000 pond, bevat een microfoon en een tablet, en moet “een vrijwel volledige illusie creëren dat er een echte robot voor je staat”.

Geen echte robot

De website MBKh Media, een nieuworganisatie opgericht door Vladimir Putin-concurrent Mikhail Khodorkovsky, plaatste een foto met daarop de acteur in het pak voor het forum waar Boris verscheen dinsdag begon. De organisatoren van het Proyektoria-forum probeerden de Boris niet te presenteren als een echte robot, aldus de website.

De staatstelevisie deed dat – per ongeluk of expres – dus wel. “Het is volledig mogelijk dat een van deze studenten zich gaat richten op robots”, aldus de presentator. “Zeker gezien ze op het forum de kans hebben om de meest moderne robots te bekijken.”

Woensdagochtend verdween het verhaal tijdelijk van het YouTube-kanaal van Russia 24. Woensdagmiddag was het echter weer terug.

Foto via Shutterstock