Politiek journalist NU.nl start site om overheidsdata toegankelijker te maken

Het doel is simpel: Den Haag moet transparanter worden. En daarom is Lucas Benschop, politiek journalist bij NU.nl, de site 1848.nl gestart. Hij werkt samen met vier anderen en de Openstate Foundation aan het project en heeft subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Op 1848.nl kun je documenten die de landelijke overheid en Tweede Kamer online hebben geplaatst doorzoeken. Aangevuld met nieuwsartikelen over de landelijke politiek.

Benschop legt in een interview met De Nieuwe Reporter uit waarom hij de site heeft gemaakt:

Zelfs vanuit mijn positie als Haagse verslaggever is het soms lastig om een dossier te volgen. Er worden talloze Kamerbrieven gestuurd, moties ingediend, antwoorden gegeven. Je bent van woordvoerders of collega’s afhankelijk om volledig op de hoogte te zijn. Ik vind het raar dat zoiets niet geautomatiseerd is. Dat zou het werk voor journalisten een stuk makkelijker maken. Zodra iemand in de Tweede Kamer iets over het leenstelsel zegt, krijg je een melding via de mail of op je telefoon. Dat wil ik met 1848.nl voor elkaar gaan krijgen.

De site zoals hij nu online staat is een eerste versie. Daar moeten zo snel mogelijk meer bronnen bijkomen. zoals overzichten van hoe er gestemd is in de Kamer en de complete verslagen van alle debatten.

Ook de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid kan nog worden verbeterd, volgens Benschop. Op dit moment linkt 1848.nl veelal door naar pagina’s op overheidssites alwaar vervolgens een pdf kan worden gedownload. En er zijn nog veel opties om geavanceerde functies toe te voegen, waarin je echt met data aan de slag gaat, vertelt Benschop tegen RTL Nieuws:

De Haagse processen moeten zo transparant mogelijk worden. Zo willen we met 1848 uiteindelijk gaan tonen hoe politici de afgelopen jaren hebben gestemd, en of daar opvallendheden tussen zitten.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Jeroen van Luin.