Gegevens van tientallen miljoenen Britse patiënten komen terecht bij Google


De National Health Service (NHS) van Engeland is de laatste tijd vaker onder vuur komen te staan om zijn plannen de data van patiënten te delen met onderzoekers en particuliere bedrijven.

De onthulling van vandaag gooit nog eens extra olie op het vuur. The Guardian rapporteert namelijk dat de volledige database van de Britse Nationale Gezondheidsdienst is geüpload naar Google servers!

De gegevens van tientallen miljoenen Britse patiënten, inclusief hun adres, ziekenhuisgegevens en meer, zijn bij Google’s BigQuery Analytics terecht gekomen door het management consulting bedrijf PA Consulting. Het is echter onduidelijk hoe dit bedrijf in de eerste plaats al aan al deze gegevens is gekomen.

De privacy gevoelige informatie is op servers buiten de de Europese Unie beland. De patiënten zijn hier niet over geïnformeerd en het betreft dan ook een enorme schending van privacy. Het is voor Britse bedrijven namelijk ten strengste verboden om zonder toestemming gegevens van consumenten of patiënten te verwerken.

Het is nog onduidelijk hoeveel en wat voor een informatie precies op straat is komen te liggen, maar dat zal snel aan het licht komen.