Gen Z en Millennials kritisch over welk werk ze accepteren

Gen Z aan het werk

Er is werk in overvloed, wat betekent dat je opeens heel kritisch kunt gaan kijken naar welke baan je precies wil. En dat is exact wat 18- tot 35-jarigen – ofwel Gen Z en een deel van de Millennials – doen. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Zenjob onder 1.228 werkenden uit Duitsland en Nederland in deze leeftijdscategorie.

Aan een baan moeten hebben ontkom je tegenwoordig niet meer: door de inflatie stijgen kosten enorm en de verwachting is dat dit voorlopig ook wel zo blijft. Een baantje hebben is dus écht nodig, maar welke dan? Daar heb je op de huidige markt wel veel vrijheid in, merken veel jonge werkenden. Maar liefst 65% van de respondenten heeft het gevoel dat ze kritischer kunnen zijn in welk werk ze accepteren, als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. Dat geldt net even vaker voor mannen dan voor vrouwen: bijna 70% van de mannen heeft dat gevoel, tegenover net iets meer dan 60% van de vrouwen.

Meer ruimte om te onderhandelen

Logischerwijs zorgt dit er ook voor dat je een goede onderhandelingspositie hebt, vindt ook 74% van de respondenten. Zij onderhandelen dan ook wel over bepaalde aspecten van een baan, zoals salaris en flexwerken. Zeker aan dat laatste is tegenwoordig veel behoefte, met name onder Gen Z.

En daar is ook wel ruimte voor, vindt een meerderheid. Zo kan 80% van de studenten en 77% van de professionals zich voorstellen dat vakantie in het buitenland prima gecombineerd kan worden met werk, een zogeheten Workation. Voordeel daarvan is bovendien dat de uitgaven in sommige landen lager liggen, waardoor je meer geld overhoudt. “Vooral de stijgende prijzen en de positieve trend in de richting van ‘workations’ zijn twee drijvende krachten achter de huidige ontwikkelingen”, aldus Fritz Trott, CEO en mede oprichter van Zenjob.

Beeld: Shutterstock.com