NSA-hackers verkopen gestolen informatie via crowdsourcing

De Shadow Brokers, de hackers die in augustus een aantal tools van de NSA stalen, zijn gestopt met hun veiling. Via die veiling boden ze alle gestolen data aan aan de hoogste bieder. Nu gaan ze verder met een crowdfundingformule, schrijft de groep op Medium.

De Shadow Brokers braken in augustus in bij de Equation Group, een onderdeel van de NSA. Hierbij stalen ze kwetsbaarheden van onder meer Cisco, Fortinet, Juniper Networks en TopSec. Een deel maakten ze openbaar, maar andere kwetsbaarheden werden aangeboden via een Bitcoin-veiling. Daarbij zeiden de hackers dat als ze een miljoen Bitcoin binnen zouden krijgen, ongeveer een half miljard dollar, ze meer exploits openbaar zouden maken.

Maar dat geld haalden ze nooit binnen, omdat er veel te weinig werd geboden op de tools. Bovendien bleek er nauwelijks interesse te zijn. De Shadow Brokers reageerden vervolgens boos op mensen die 1,5 bitcoin boden (ongeveer 900 dollar), schrijft Webwereld. Daarnaast werden er wel gratis samples gedownload, maar niemand bood op de betaalde opvolgers.

Nu heeft de hackersgroep een nieuw idee om geld te verdienen met hun gestolen goederen. Via crowdfunding willen ze 10.000 Bitcoins (6,4 miljoen dollar) ophalen. Iedereen die investeert krijgt een wachtwoord om bij de data te kunnen. Of dit wel gaat lukken, is natuurlijk de vraag.