‘Gezichtsherkenning Britse politie in 81 procent van de gevallen niet accuraat’

smartphones gezichtsherkenning

Diverse politie-eenheden gebruiken tegenwoordig gezichtsherkenning om te bepalen of een verdachte voorkomt op een lijst met gezochte personen. In het geval van de Britse politie zou die gezichtsherkenningstechnologie echter lang niet altijd accuraat zijn. In 81 procent van de gevallen is het dat zelfs niet, blijkt uit een rapport dat Sky News in handen heeft.

De Britse politie gebruikt gezichtsherkenning – specifiek ‘live facial recognition’ of LFR – sinds augustus 2016, om grote groepen mensen te monitoren. Sinds toen zijn er tien proeven geweest op locaties als Leicester Square en Whitehall. Nu is er een onafhankelijk onderzoek geweest door de University of Essex, in opdracht van de politie zelf.

Dat onderzoek heeft dus geen positieve uitkomsten. De accuraatheid van de technologie werd bij zes van de tien proeven van de politie gemeten. Bij 42 matches bleken er echter slechts acht correct te zijn, wat dus een foutpercentage van 81 procent is. Vier van de 42 mensen zijn nooit gevonden, omdat ze in de menigte opgingen. Van hen is dus niet te controleren of de match klopt.

De Britse politie zelf meet op een andere manier of de technologie goed werkt. Dat doet het door succesvolle en niet-succesvolle matches te vergelijken met het totale aantal gezichten die verwerkt zijn door het system. Volgens die manier is het foutpercentage slechts 0,1 procent.

Teleurgesteld

De Britse deputy assistant commissioner Duncan Ball zegt “extreem teleurgesteld” te zijn met de “negatieve en niet-gebalanceerde toon van dit rapport”. “We hebben een juridische basis voor deze pilot-periode en hebben in die periode juridisch advies gekregen.”

“We geloven dat het publiek absoluut verwacht dat we innovatieve manieren gebruiken om misdaad te bevechten en Londen veiliger te maken.”

Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van gezichtsherkenning door de politie juist geen “expliciete juridische basis” en is geen rekening gehouden met hoe de technologie inbreuk maakt op fundamentele menselijke rechten. “Ons rapport bevat een gedetailleerde, academische, juridische analyse van de documentatie die de politie gebruikte als basis voor de proeven”, aldus één van de onderzoekers, professor pete Fussey. “Er zitten wat gebreken in en als de politie voor de rechter wordt gesleept, is er een goede kans dat ze verliezen.”

Problemen

Daarnaast vonden de onderzoekers “significante” operationele problemen. Het gaat dan met name om het verkrijgen van toestemming van de mensen die in beeld verschijnen. Wordt LFR in publieke plekken gebruikt, dan is iedereen die in de buurt van de camera’s komt onder surveillance.

De politie heeft voorbijgangers wel op de hoogte gesteld van de proeven via borden en tweets over het evenement, maar volgens de onderzoekers waren er gebreken in dit proces. Daardoor is het lastig om een echte toestemming te krijgen.

Foto: Shutterstock.com