‘Gezichtsherkenningssoftware in 98 procent van de gevallen inaccuraat’

Er wordt steeds meer met gezichtsherkenning gedaan, bijvoorbeeld om je telefoon te ontgrendelen. Maar volgens onderzoek van de Britse Metropolitan Police geeft gezichtsherkenningssoftware in 98 procent van de gevallen een incorrect antwoord terug. Dat meldt The Independent.

Volgens de data waren slechts twee van de 104 alarmen die gegenereerd werden door de software die de politie gebruikt gebaseerd op accurate antwoorden. Sinds juni 2017 heeft software van de politie van Zuid-Wales ruim 2.400 incorrecte antwoorden gegeven.

Match

De software scant video’s om mensen te identificeren en te vinden in een database met bekende gezichten, bijvoorbeeld die van gezochte criminelen. Ieder gezicht wordt teruggebracht tot een kaart met biometrische data, zoals de lengte van je neus en de afstand tussen je ogen. In slechts een fractie van een seconde wordt er een match gemaakt.

De technologie wordt onder meer in landen als Australië en China gebruikt. In China zegt de staatsmedia dat speciale brillen met de software de politie kunnen helpen bij het identificeren en oppakken van verdachten in slechts 7 minuten.

Paul Wiles, een Britse, onafhankelijke Biometrics Commissioner, stelt nu op basis van de data dat de technologie nog “niet klaar voor gebruik” is.