Stella, de gezinsauto op zonne-energie van de TU Eindhoven, heeft gisteren een Crunchie gewonnen voor ‘Beste Technologische Prestatie’. De prijs werd uitgereikt op de jaarlijkse Crunchie-awards in San Francisco.
Onder leiding van teammanager Lex Hoefsloot hebben studenten van de TU Eindhoven de vier-persoonsauto op zonne-energie ontwikkeld. Hoefsloot laat weten verrast te zijn met het winnen van de prijs: “Je hoopt er altijd op, maar als ik heel eerlijk ben had ik het niet verwacht. We stonden in een rijtje hele grote namen”.
Hiermee refereert Hoefsloot aan de moordende concurrentie. Stella wist onder andere het betalingssysteem van Apple, Apple Pay, en een herbruikbaar lanceringssysteem van SpaceX achter zich te laten.
Daarnaast geeft Hoefsloot aan dat de prijs de nodige erkenning met zich meebrengt:
De prijs is wel een erkenning. Het laat zien dat ze ook in de Verenigde Staten denken dat dit de toekomst is. Het zou zo maar eens kunnen dat Stella over een paar jaar in het straatbeeld verschijnt.
Eerder wisten de studenten van de TU Eindhoven al met Stella de World Solar Challenge te winnen.
Gezinsauto op zonne-energie
In tegenstelling tot andere ‘solar cars’ is Stella een gezinsauto, waarmee het de eerste gezinsauto op zonne-energie is. De meeste ontwikkelaars kiezen ervoor om demo-cars of raceauto’s te ontwerpen op zonne-energie.
Het zonnepaneel op het dak van de auto geeft Stella voldoende energie om ruim 800 kilometer te rijden op een volle batterij. Hiermee weet Stella aanzienlijk meer kilometers te maken op een volle batterij dan bijvoorbeeld de Tesla.
Overigens was Stella niet alleen in de race vanwege de schone energie die de auto gebruikt. De auto is ook uitgerust met een nieuw communicatiesysteem waarmee auto’s met elkaar kunnen communiceren. Het systeem geeft onder andere aan met welke snelheid de auto’s het beste kunnen rijden zodat het verplaatsen op de meest effectieve manier gebeurt.