GGZ gaat virtual reality op grote schaal inzetten om mensen met angsten te helpen

Virtual reality gaat in de gezondheidszorg een stuk belangrijker worden. Op donderdag geeft het GGZ het startschot voor een nieuw initiatief, waarbij VR “op grote schaal” wordt ingezet in de geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor worden virtual-reality-brillen ineens een stuk belangrijker voor bepaalde behandelingen.

Het GGZ wil zo een manier bieden om angsten te overwinnen. Een patiënt kan ervoor kiezen een VR-bril mee naar huis te nemen, zodat ze in een gecontroleerde omgeving iets engs kunnen doen. Iemand die moeite heeft met drukke gebieden, kan bijvoorbeeld op een virtueel plein vol mensen worden gezet. Bang voor de dokter? Dan kun je eens in een digitale behandelkamer gaan zitten.

Met VR Exposure Therapy wordt iemand stapsgewijs geconfronteerd met zijn of haar angsten. De virtual reality-ervaring laat de gebruiker dus langzaam wennen aan het angstgevoel, dat hierdoor op termijn ook minder wordt.

Het startschot wordt donderdag gegeven, maar het zal nog even duren totdat je de VR-therapie zelf kunt gebruiken. Deze week begint de ontwikkeling van bepaalde 360 graden-video’s voor de therapie, die door de zorginstellingen worden gefinancierd. Zij verwachten binnen een paar maanden de VR-video’s te gebruiken.