GM komt met volledig elektrische Chevrolet Bolt met actieradius van 320 kilometer

Tijdens de North American International Auto Show die momenteel plaatsvindt in Detroit heeft GM een bijzondere auto aangekondigd. De Chevrolet Bolt is de eerste volledig elektrische auto die zowel betaalbaar is als een groot bereik heeft.

De auto gaat ongeveer 30.000 dollar kosten en zit daarmee in dezelfde prijsklasse als de volledig elektrische Nissan Leaf. Echter heeft GM zich met de Bolt volledig gericht op de afstand die de auto kan afleggen. Want waar de Leaf slechts 200 kilometer kan rijden op een volle accu, gaat de Bolt 320 kilometer mee.

Om gebruikers er extra van te overtuigen dat de actieradius geen probleem is, is het voertuig uitgerust met ondersteuning voor snelladen. Hiermee duurt hij bijvoorbeeld niet de hele nacht voordat de auto opgeladen is maar gaat dit aanzienlijk sneller. Met die techniek zou je 145 kilometer per halfuur kunnen bijtanken. Met normale oplaadtechnieken tank je slechts 80 kilometer bij in minder dan twee uur.

Chevrolet-Bolt-2

Op dit moment is de conceptauto gebouwd van allerlei ultralichte materialen, zoals: aluminium, magnesium en koolstofvezel. Het is nog niet bekend of deze materialen ook gebruikt gaan worden in de uiteindelijke productieauto. Een andere opvallende feature is verder het feit dat ook de Bolt zichzelf in kan parkeren.

Overigens is de Bolt een doorn in het oog voor Tesla-baas Elon Musk, hij zei meerdere keren dat juist Tesla degene zou zijn die als eerste een betaalbare, volledige elektrische auto zou introduceren. Toen hij zijn nog te verschijnen ‘model 3’ beschreef, komt die beschrijving achteraf erg overeen met de Chevrolet Bolt. Volgens Musk zou Tesla in 2017 beginnen met de productie van de Model 3.

Voor meer achtergrond kun je deze uitgebreide reportage van Wired lezen met onder andere een interview met GM CEO Mary Barra. Daarin lees je hoe de focus langzaam maar zeker steeds meer op volledig elektrische auto’s komt te liggen.