Goed voor het klimaat: helft Nederlanders verduurzaamd huis

Klimaat

Wie het klimaat een handje wil helpen, kan diverse stappen nemen. Je kunt je plasticverbruik verminderen, naar hartelust recyclen en je kunt je huis aanpassen. Dat laatste gebeurt veel, blijkt uit onderzoek van Multiscope onder vierduizend Nederlanders. Ruim de helft van de Nederlanders heeft vorig jaar zijn huis verduurzaamd.

In totaal deed 51 procent van de Nederlanders in 2020 een duurzame aanpassing aan zijn woning. Daarmee zijn ruim vier miljoen woningen verduurzaamd. Over het algemeen deden we ongeveer vier aanpassingen per woningen.

Licht en verwarming

De meesten van ons kozen ervoor om energiezuinige verlichting in huis te brengen. Maar liefst drie miljoen huishouden deden deze aanpassing, waarmee het de meest toegepaster verduurzaming is. Nog eens 21 procent koos ervoor om de verwarming te verduurzamen en 16 procent ging met de isolatie aan de slag.

Maar er is natuurlijk meer wat je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor waterbesparende maatregelen of het verduurzamen van de ventilatie. Deze aanpassingen werden echter een stuk minder gedaan: respectievelijk 12 en 5 procent van de Nederlanders koos daar vorig jaar voor.

Waarom verduurzamen we?

Hoewel verduurzaming het klimaat goed kan helpen, is dat niet de voornaamste reden dat we onze huizen verduurzamen. Ruim een kwart (27%) deed dit omdat ze comfortabeler willen wonen. En ook financiële motieven spelen een rol: 26 procent wil de energierekening verlagen, 21 procent ziet het als een goede investering in de woning.

Overigens doen we het deels ook uit gemak. Zo kiest 1 op de 5 Nederlanders voor verduurzaming als er toch al aanpassing aan de woning moeten worden gedaan. Dat is bijvoorbeeld als je je huis gaat verbouwen.

Foto: Shutterstock.com