Onderzoek: studenten willen na corona het liefst hybride onderwijs

Hybride onderwijs, online onderwijs

Tijdens de coronacrisis zat er helaas weinig anders op: het onderwijs moet online. Maar na de crisis moet dat toch echt anders, menen studenten. Dat blijkt uit onderzoek van StudeerSnel onder 514 studenten. Hybride onderwijs krijgt dan de voorkeur.

Tijdens de tweede golf zijn we massaal online gaan leren, stelt StudeerSnel in zijn onderzoek. 70 procent van de studenten besteedde in die periode zelfs meer dan 80 procent van hun studietijd online. Maar na de crisis zien we dat dus liever anders. Tweederde geeft dan de voorkeur aan hybride onderwijs, waarbij digitaal leren met fysieke lessen in de klas worden afgewisseld.

Dat we niet meer alleen online willen leren, heeft meerdere redenen. 75 procent geeft bijvoorbeeld aan dat ze sneller afgeleid zijn bij online onderwijs. En dat heeft flinke gevolgen: bij een derde zijn de studieresultaten verslechterd.

Het helpt bovendien niet dat lang niet alle professoren en docenten goed kunnen omgaan met al die digitale middelen. 40 procent vindt dan ook dat de leerkrachten hun digitale vaardigheden moeten verbeteren.

WhatsApp als wandelgang

Technologie heeft echter ook geholpen bij contact houden nu alles online moet. Zo gebruikt 93 procent van de studenten WhatsApp om met elkaar in contact te blijven. De gesprekken die we daar voeren zijn bovendien echt sociaal en hebben veel minder met studiedoeleinden te maken. Nog eens 25 procent van de respondenten gebruikt Snapchat.

Willen we het wél over studiedoeleinden hebben met docenten, dan gaan we vooral over op e-mail. Daarnaast communiceren we veel via Blackboard met docenten, evenals met Canvas. 10 procent gebruikt ook WhatsApp.

Foto: Shutterstock.com