Een recordboete gaat je niet in de koude kleren zitten. Er nog een kunnen ontlopen is dus een verstandig idee. Google denkt dit duidelijk ook, want het bedrijf heeft beloofd om aanpassingen te doen aan haar zoeksystemen om machtsmisbruik te voorkomen. En daardoor worden mogelijk ook nieuwe boetes voorkomen, meldt RTL Z.
In juni kreeg de internetgigant een recordboete van 2,4 miljard euro door de Europese Commissie opgelegd. Reden was dat de eigen dienst Google Shopping werd voorgetrokken in de zoekresultaten. Machtsmisbruik dus. De Commissie eiste verder dat er maatregelen genomen werden om verder machtsmisbruik te voorkomen en daar houdt Google zich nu dus aan.
Google moest uiterlijk gisteren een voorstel indienen bij de Commissie om machtsmisbruik te voorkomen. De plannen zijn inmiddels ook ingeleverd, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Maar welke maatregelen er precies genomen zijn, is niet bekend. Nu is het aan de Commissie om te kijken of de plannen voldoende zijn.
Overigens hoeft Google pas op 28 september te stoppen met zijn praktijken. Doet het bedrijf dat niet, dan komt er nog een flinke boete achteraan. Die kan namelijk oplopen tot 5 procent van de dagomzet van moederbedrijf Alphabet, oftewel 12,3 miljoen dollar per dag.
Meer beschuldigingen
Bovendien kan Google nog meer boetes krijgen voor nog twee andere beschuldigingen van machtsmisbruik. Zo zou de internetgigant fabrikanten dwingen om diverse Google-apps, waaronder Chrome en Zoeken, standaard te installeren op hun apparaten. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen toegang tot Google Play en is een Android-apparaat zo goed als onbruikbaar. Volgens eerdere geruchten zou de Commissie dit jaar nog een boete willen opleggen vanwege dit machtsmisbruik.
Een laatste beschuldiging richt zich aan het adres van AdSense. Daarmee kunnen eigenaren van websites advertenties van derden op hun site laten draaien. De Comissie stelt echter dat er clausules in de standaard AdSense-contracten staan die de mededingingswet overtreden. Zo zouden bedrijven onder meer verplicht worden om geen advertenties te tonen van concurrerende diensten.