‘Google beperkt toegang van Huawei tot Android en apps’

Huawei

Het gaat niet goed met Huawei. Vorige week besloot de Amerikaanse president Donald Trump het Chinese bedrijf op een zwarte lijst te zetten, wegens angst over spionage. En nu zou Google besloten hebben om de toegang tot Android van de smartphone-fabrikant stop te zetten. Diverse chip-fabrikanten zouden bovendien geen chips meer leveren.

Een anonieme bron van Reuters stelt dat Huawei niet langer toegang heeft tot de hardware, software en technische diensten van Google. Dat betekent dat het geen Android meer kan gebruiken, behalve de open source-versie. Ook verliezen toekomstige versies van Huawei-telefoons met Android toegang tot populaire diensten en apps als Gmail en de Play Store.

Een woordvoerder van Google zegt dat eigenaren van huidige Huawei-smartphones met Google-apps wel toegang houden tot die apps en ook nog gewoon updates van de apps kunnen downloaden. Ook blijven de beveiligingsmaatregelen uit Google Play Protect gewoon beschikbaar.

Dit is het gevolg van de zwarte lijst van Trump. Amerika verdenkt Huawei al jarenlang van bijdrages aan spionage door de Chinese overheid. Omdat Huawei nu op die zwarte lijst staat, mag het geen apparatuur meer kopen van Amerikaanse bedrijven, tenzij het hier toestemming voor krijgt van de overheid.

Intel, Qualcomm en Xilinx

Het nieuws dat de toegang tot Android beperkt werd, was al een klap voor Huawei. Maar Bloomberg meldt dat ook andere bedrijven niet langer samenwerken met de Chinese fabrikant. Intel, Qualcomm, Xilinx en Broadcom zouden geen chips en andere hardware meer leveren aan het bedrijf, stellen ingewijden.

Het bedrijf zou echter genoeg chips en andere vitale componenten hebben opgeslagen om nog drie maanden te blijven draaien. Daarnaast ontwerpt het volgens ingewijden nu ook eigen chips.

Foto: Shutterstock.com