Het geruchtencircuit was al flink op gang gekomen, maar vandaag tijdens het Mobile World Congress heeft Google topman Sundar Pichai het eindelijk bevestigd: Google werkt aan een nieuwe mobiele betaaldienst, Android Pay.
De mobiele betaaldienst zal echter niet beschikbaar komen voor consumenten, maar komt alleen beschikbaar als ‘ontwikkelaarstool’ zodat andere bedrijven de betaaldienst kunnen integreren in hun eigen systemen. Hiermee geeft Google andere bedrijven de mogelijkheid om eenvoudig een veilige mobiele betaaldienst te ontwikkelen, waarmee consumenten uiteindelijk contactloos kunnen betalen. Het gaat hierbij om zowel mobiele betalingen via apps, als om mobiele betalingen in fysieke winkels.
Veel details liet Pichai overigens nog niet los, maar hij wist wel te melden dat de dienst in eerste instantie via de bekende NFC technologie zal gaan werken. Op termijn zou de mobiele betaaldienst ook uitgebreid moeten worden met biometrische sensoren, zodat gebruikers in de toekomst kunnen betalen via vingerafdrukscanners of zelfs iris-scanners.
Eerder werd al bekend dat Google bezig is met spraakherkenning voor het uitvoeren van mobiele betalingen via Google Wallet. Het is echter niet bekend of een dergelijke functie ook voor Android Pay ontwikkelt gaat worden.
Pichai laat verder weten dat de nieuwe betaaldienst niet de vervanger wordt van het in 2011 gelanceerde Google Wallet. Volgens de topman van Google zullen beide diensten naast elkaar blijven bestaan. Echter geeft hij wel aan dat Android Pay de standaard moet worden voor Android, dus het is nog maar de vraag of Google Wallet een toekomst heeft.
Apple Pay
Sinds de succesvolle introductie van Apple Pay heeft Google haar zinnen gezet op een minstens zo goed alternatief voor Android. Het is echter nog maar de vraag of Android Pay haar concurrent kan achterhalen, aangezien eerder al bekend werd dat Apple marktleider is op het gebied van mobiel betalen.
Eerder vandaag liet Pichai al weten dat Google dit jaar nog een eerste vloot van drones de lucht in zal laten om de wereldwijde internetdekking te verbeteren.