Google biedt scholen gratis expedities in virtual reality aan

Voor de zomer kondigde Google op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferenatie Google I/O het project Expeditions aan. Het idee is om kinderen op scholen op een virtuele trip te sturen met behulp van Google cardboard VR-brillen. Dit schooljaar is de pilot van het project gestart in een aantal landen en leent Google scholen gratis Expeditions-sets met VR-brillen en ASUS-smartphones, die zijn voorzien van zo’n honderd ‘field trips’.

De virtuele expedities bestaan uit materiaal dat speciaal is opgenomen op de locaties met behulp van Google’s Jump camerarig, waarmee 360º-video kan worden gemaakt met behulp van 16 GoPro’s. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van materiaal dat Google eerder heeft gemaakt voor Streetview. De locaties variëren van de Chinese Muur tot Mars. Er zijn trips ontwikkeld die aansluiting vinden bij allerlei vakken, inclusief wiskunde en talen, in samenwerking met enkele partners.

Google bood scholen al langer gratis diensten aan, maar in het verleden waren dat vooral de zakelijke diensten die Google ook aan het bedrijfsleven leverde. Het maken van producten speciaal voor het onderwijs is een recente ontwikkeling binnen het bedrijf. Ben Schrom, product manager van Google Apps for Education zegt daarover tegen de NYTimes:

Er is nog maar weinig ervaring opgedaan met deze technologie, die we kunnen meenemen naar scholen. We voelen dat we een cirkel doorbreken waarbij scholen de techniek van gisteren krijgen aangeboden.

De pilot vindt plaats in onder meer VS, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment heeft Google nog geen directe plannen om Expeditions in Nederland aan te bieden, maar het bedrijf wil er wel mee naar andere landen komen. Afhankelijk van het succes beslist Google of de dienst gratis beschikbaar blijft of dat scholen bijvoorbeeld Expeditions-sets kunnen aanschaffen voor een scherpe prijs.