Google brengt ongebruikte luchtgolven in kaart om te gebruiken voor breedband

Google is al sinds jaar en dag je beste vriend voor het doorzoeken van het internet, maar indexeert ook al jaren de steden, straten en zelfs verkeersstromen voor je. Nieuw in de range is het indexeren van de zogenaamde “white spaces” in luchtgolven, lege frequenties die niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld TV uitzendingen.

Niet dat De Grote G van plan zal zijn om zelf een omroep te beginnen. Het bedrijf is geinteresseerd in de frequenties om te kijken hoe deze ingezet kunnen worden voor breedband diensten.

Daarvoor lanceerde Google gisteren een compleet nieuwe database, die de komende periode alle spectra in kaart moet gaan brengen. Een speciale database, aangezien de beschikbare spectra dynamisch worden toebedeeld wanneer een omroep er om vraagt. Zodra een omroep of andere gelicenseerde gebruiker aan het uitzenden is, kan er geen enkele andere partij bij, maar kort na afronding kan dit dus al weer veranderen.

Uiteraard is de database te raadplegen voor ons allemaal, simpelweg in de browser. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien dat het in Chicago – waar veel TV-stations zijn gehuisvest – behoorlijk druk kan zijn:

chicago_airwaves

De missie van Google is tweeledig: uiteraard past het compleet in de filosofie van het bedrijf om alle informatie van de wereld beschikbaar te maken, maar tegelijkertijd wegen er alternatieve motieven mee. Begin februari begon Google namelijk al de lobby om goedkeuring te krijgen voor een zogenaamde “gigabit wifi-verbinding” in kleinstedelijke gebieden.

Google werkt in de Verenigde Staten met Fiber en dit soort gigabit wifi initiatieven behoorlijk hard aan de nieuwe infrastructuur van het web. Benieuwd wat de impact wereldwijd zal blijken te zijn!