Google moet e-mails die buiten de VS staan opgeslagen afstaan aan de FBI

Google moet e-mails die niet in de Verenigde Staten staan opgeslagen overdragen aan de Amerikaanse politie. Dat schrijft Reuters, nadat een rechter dit heeft besloten. Het gaat om een rechtszaak in de staat Philadelphia. Opvallend, want Microsoft won eerder een vergelijkbare zaak en hoefde de mails toen niet af te staan.

De e-mails van Google moeten worden overgedragen aan de FBI, zodat de opsporingsdienst ze kan gebruiken als onderdeel van een onderzoek naar fraude. Volgens de rechters zijn er geen belangrijke ‘privacyredenen’ om data buiten het land te beschermen. Sterker nog: dit zou criminelen zelfs kunnen helpen. Zet je je data in een ander land, dan ben je veilig. Bovendien zou het onderzoek zich nog steeds beperken tot de VS, omdat het een Amerikaans bedrijf (Google in dit geval) is dat toegang heeft tot de servers.

Microsoft

Het besluit van de rechter gaat in tegen een beslissing uit juli 2016. Daarin staat dat rechters geen ‘huiszoekingsbevel’ kunnen geven voor data die in andere landen staat. De wetgeving die hierover gaat, omvat namelijk niet de zoekgebieden buiten de Verenigde Staten. Daardoor hoefde Microsoft in een eerdere, vergelijkbare zaak zijn data uit Ierland niet te overhandigen in de VS.

Microsoft zei tijdens zijn zaak dat de privacy van klanten in het gevaar kwam als het huiszoekingsbevel wel werd afgegeven. Logisch, want we gaan er vanuit dat data die bijvoorbeeld hier is opgeslagen onder de Nederlandse wetten valt. Buitenlandse inlichtingendiensten kunnen er dan dus niet zomaar bij, want dat gaat tegen onze regels in, aldus Microsoft. Bovendien: vertrouw jij een bedrijf nog als de FBI zomaar in je data mag graven als ze er om vragen, ongeacht waar je woont?

Het zijn argumenten waar Microsoft en Google niet alleen in staan. Ook Amazon, Apple, CNN en Verizon waren het hier mee eens. Zelfs de Amerikaanse Kamer van Koophandel stond achter de bedrijven. Maar in de zaak met de internetgigant hielp dit dus niet.

Hoger beroep

Google heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan. “We blijven strijden tegen bevelen die gaan over data buiten de Amerikaanse grenzen.” Overigens zegt het bedrijf ook dat het in sommige gevallen e-mails opbreekt in kleine stukjes. Daarmee willen ze de prestaties van hun netwerk verbeteren. Daardoor weet de internetgigant echter ook niet per se waar bepaalde e-mails precies zijn opgeslagen.

De data die in de Verenigde Staten stond hadden ze al voordat deze zaak begon overgedragen aan de FBI.