Maar liefst 97 techbedrijven onderteken brief aan Trump tegen inreisverbod

Dat de techwereld niet blij is met veel van president Trumps beleid, mag ondertussen duidelijk zijn. Gisteravond lieten ze dit opnieuw blijken, door een brief aan Donald Trump in te leveren bij het Amerikaanse Court of Appeals. Dit schrijft de Financial Times. In de brief uiten de bedrijven kritiek op het inreisverbod – ook wel de immigratie- of moslimban genoemd – van de nieuwbakken president.

Volgens Nu.nl hebben 97 techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Google, Netflix, Uber, Intel en Airbnb, de brief ondertekend. Geruchten over een brief deden eerder deze week al de ronde, toen er een conceptversie tussen de bedrijven circuleerde.

“Het is voor Amerika al lange tijd belangrijk om ons te beschermen tegen kwaadwillenden”, schrijven de techgiganten in de brief. “Maar tegelijkertijd hebben we altijd immigranten verwelkomd.” In de brief pleiten ze dan ook voor een alternatief beleid. Zo zouden meer en verbeterde controles van immigranten het land ook kunnen beschermen.

Het document is te gebruiken om techbedrijven te representeren bij de zaak tegen het inreisverbod van Trump. Eerder verklaarde een rechter de ban onrechtmatig, waarna justitie (en Trump) daar tegen in beroep ging. Mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië mogen daardoor op dit moment het land weer in. Hier moeten ze wel een geldig visum voor hebben. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wilde nog wel dat het verbod gehandhaafd werd tijdens de juridische strijd. Hier spanden ze dan ook een rechtszaak om aan, maar die verloren ze.

Immigranten en bedrijven

Probleem voor de techbedrijven is dat ze juist afhankelijk zijn van immigranten, die door de ban van Trump buiten de deur worden gehouden. “Immigranten doen veel van de grootste ontdekkingen van het land en richten een aantal van de meest innovatieve en iconische bedrijven van ons land op”, staat in de brief.

“Het bevel maakt het moeilijker en duurder voor Amerikaanse bedrijven om een aantal van de beste werknemers ter wereld in te huren. Het verstoort het werk van bedrijven en bedreigt de mogelijkheid om talent, zaken en investeringen naar de Verenigde Staten te halen.”

Eerdere kritiek

Trump kon eerder al op kritiek rekenen wegens zijn ban. Al op 30 januari kwam de eerste kritiek binnen van techbedrijven, slechts twee dagen nadat het inreisverbod van kracht werd. Google-medeoprichter Sergey Bren is zelfs gespot tijdens een van de protesten tegen het verbod. “Ik ben hier omdat ik een vluchteling ben”, zei hij toen.

Eén van de mensen die de brief ondertekende was overigens een topman van Uber, die vorige week uit de adviesraad van Trump stapte. Die beslissing maakte hij na kritiek van zijn eigen medewerkers. Toen taxibedrijven vorige week protesteerden tegen het inreisverbod en niet meer reden, zou Uber hier financieel van hebben geprofiteerd. En dat valt niet bij iedereen goed.

Microsoft, Amazon en Expedia sloten zich vorige week bovendien aan bij een rechtszaak van de staat Washington. Met die zaak wilden ze het decreet aanvechten.

De foto boven dit artikel is gemaakt door Michael Vadon.